TVÅ PROFILER FRÅN VITTSJÖ

VITTSJÖ. Bilden visar två kända profiler från Vittsjö och Vejshult, Sven Möller och Hans Hallström. De båda var ungdomskamrater fast de var uppväxta i var sin by och var bosatta en dryg kilometer från varandra, Sven i Hästhult och Hans i Vejshult.

Sven Möller och Hans Hallström på samma bild utanför gården i Vejshult.

Sven Möller var född i Hästhult, intill gränsen mot Brunshult och var till största delen skogsarbetare i sin ungdom. Han fick sin skolundervisning i Hårsjö skola med legendariska lärarinnan Agda Svensson som läromästare (se Wittsjö hembygdsförenings årsskrift 2004). Efter några år på landet började han som chaufför på mejeriet i Vittsjö med ”Skånes längsta mjölkarunda”. Efter mejeriets upphörande hade han anställning som chaufför hos en åkare samt senare som lagerarbetare på Lantmännen i Vittsjö. Han var intresserad av bygdens historia och hade förmågan att berätta. Sven Möller var född 1921 och avled 2012.

Hans Hallström var också född i Hästhult men flyttade med sina föräldrar som var arrendatorer och lantbrukare till Lönsboda och sen till Brahetorp. Vid föräldrarnas köp av gården i Vejshult (gården mitt i världen) flyttade han dit. Där skötte han skogsbruket och lantbruket och efter föräldrarnas frånfälle var han ensam brukare. De sista åren av hans levnad tillbringade han i lägenhet i Vittsjö.  Han fick under några år också sin skolundervisning i Hårsjö skola. Hans Hallström var född 1917 och avled 2003.
Både Sven och Hans förblev ogifta.

 



Sven Möller som var ”mjölkakusk” i Vittsjö under många år.

 

 

 

 

”Hästhultsgänget” vid besök på Kiviks marknad 1953. Sven Möller andre man f h.





Kivik1953Hästhultsgänget.jpg


 

Top