LANDSBYGDSSAMLING I ”BYGDEGÅRD”

HÅRSJÖ. Den gamla skolbyggnaden i Hårsjö förvandlades för en kväll till någon form av bygdegård då medlemmar från LRF och Hushållningsgillet höll sina stämmor. De båda organisationerna har tillsammans cirka 250 medlemmar ett 30-tal av dessa samlades. Kvällens gäst var Glenn Oredsson från Skea Gård.

 

Glenn Oredsson tackas med vårblommor. T h ordförande Jerry Olsson

Till ledamöter i styrelsen för LRF valdes med två års mandattid Anders Jacobsson, Inge Johannesson, Jacob Gustavsson, Stefan Pettersson samt Jerry Olsson vilken också valdes till styrelsens ordförande. Verksamhetsplanen för innevarande år diskuterades och förslag fanns att arrangera delvis tillsammans med Hushållningsgillet. Bland andra cykeltur, trädgårdsvandring, traktorpulling samt bowlingkväll. Dessutom planerades information om skogsskötsel.

Hushållningsgillets stämma omvalde Jan Svensson samt Lena Svensson som ledamöter i styrelsen med Jan Svensson som ordförande. Planerade verksamheten under innevarande år sammanfaller i stort med LRF:s verksamhetsplan.

Efter de båda årsmöten blev det fikapaus varefter Glenn Oredsson tog hand om programmet. Han började med att tala om Lantbrukets tillväxt som inte var någon tillväxt utan antalet lantbruk minskade liksom antalet sysselsatta inom näringen men produktionen av Svenskt kött ökade då konsumenterna har blivit mer kvalitetstänkande.

Han fortsatte med glimtar från en studie- och informationsresa till Uganda. Anledningen till valet av detta land inom ”LRF- utan gränser” är där åtgärder gör störst nytta för landet. 88 % av erhållit bidrag kommer landet till godo. Ett resultat är skörden av bomull hade ökat med 80 procent genom kunskap och marknadsföring. Användningen av självproducerad biogas i mindre skala räcker till elförsörjningen för en familj. Det till synes renliga landet har förbud mot allt vad plastpåsar heter. Biogas och bananodling tycks vara framtidens försörjning för lantbruket i Uganda.

Det intressanta föredraget med många bilder avslutades och föreläsaren tackades med blommor.

Glenn Oredsson som var kvällens gäst.





Top