Snart STANNAR TÅGEN I VITTSJÖ OCH BJÄRNUM

VITTSJÖ/BJÄRNUM. På fredagen kunde man, efter anmälan, få en tur och föraning om de framtida möjligheterna att ta sig från Vittsjö och Bjärnum ut i världen.

Rälsbussen på Markarydsbanan

Det var med en presentationsresa som, trots att rälsbussen tillverkats tidigt femtiotal, kändes mycket snabb och bekväm. Inga gupp, inga osande långtradare, bara fri framfart. För dagen gick det i åttio kilometer. Det blev ett stopp i Bjärnum och ett i Vittsjö. Därefter fortsatte färden mot Markaryd för att återvända till Hässleholm. När det blir så dags kan vi alla kan lösa en biljett och bege oss ut på en behaglig resa med tåg. Fast då blir farten troligen betydligt högre.

I akt och mening att slå ett slag för ett miljövänligt transportmedel har kommunerna, regionen och staten kommit överens om att återuppliva järnvägslinjen Hässleholm – Markaryd. Den benämns givetvis Markarydslinjen.

Barnen tar första spadtaget o välkomnar tågen till Bjärnum

Calevi Hämäläinen välkomnade tågens återkomst till Vittsjö

En hel del publik hade kommit till Vittsjö

Den tidigare trafiken lades ned 1977 då stinsen Sven Jönsson stängde biljettluckan. Sedan dess är det bussar som gällt när man inte haft tillgång till bil. I mitten av december i år startar trafiken med nya moderna tåg. De tar 230 personer. Till en början blir det elva dubbelturer på vardagarna och åtta dubbelturer sön- och helgdag.
Vid stoppet i Bjärnum fick vi berättat om själva linjen. Den stora begivenheten var ändå när tolv barn från daghemmet ”Snigeln” tog ”det första spadtaget”. Vid stoppet i Vittsjö var det åtta barm från daghemmet ”Stjärnan” som upprepade invigningsproceduren. Dessa glada framtidsrepresentanter borgar för en god framtid för tågsatsningen. Vittsjöföretagaren Calevi Hämäläinen välkomnade tågens återkomst, tackade för satsningen och förutspådde en god utveckling.

Krister Frostensson tågkörande präst såg tillsammans med ..


Jörgen Ekelund till att alla kom fram på ett säkert sätt

Top