Trädgårdsträff i Emmaljunga

EMMALJUNGA. Under ledning av Trädgårdskonsulenten Haldo Edlund, Kristianstads  Hushållningssällskap samlades ca 50 personer hemma hos Ingela Karlsson och Ingvar Bergman på Hultahusvägen 32, tisdagen den 16 juli. Det var en varm, skön och solig kväll, och alla såg ut att trivas i Ingelas och Ingvars fina trädgård.

Haldo Edlund inledde kvällen med att berätta en del om lite olika växtsjukdomar och skadedjur som nu var aktuella. För det första ville han särskilt  betona att det är viktigt att alltid bekämpa i tid, så fort ett växtskyddsproblem dyker upp. Då är det lättare att bli av med ohyran.
Han visade också några kastanjeblad, som var angripna av minerarelarven. Den minerar bladen, som då så småningom dör. Angripna blad bör brännas. Lägg dem inte i komposten för då sprids smittan vidare. Han visade också några plommonblad angripna av hagelskottsjukan, som är en svampsjukdom.

Gräsmatta angripen av slemsvamp. Foto: Haldo Edlund+Eklund

Vidare berättade han att många gräsmattor skadats av en svamp som heter slemsvamp (Se bild nedan!). Gräset dör  och den är svår att bekämpa. Den kan förstöra hela gräsmattan. Ring till Haldo så får du tips på hur du skall göra.

Längst till vänster står Haldo.

Haldo Edlund är anställd på Hushållningssällskapet och håller i all rådgivning inom trädgårdsdelen såväl odlingsfrågor som växtskyddsproblem. All rådgivning som ges per telefon är kostnadsfri. Du som vill veta mer om dina växtskyddsproblem, ring till,  Tel: 044-21 85 70 eller 070-207 43 28 och prata med Haldo.

Därefter lämnade han över ordet till en av kvällens trädgårdsvärdar, Ingvar Bergman som började med att berätta att han och Ingela startade upp sin trädgård år 2006. Men Ingela berättade att de båda hade ett genuint intresse för trädgård redan från barndomen. Ingvar fortsatte sedan i ett par timmar att berätta om sin fina trädgård. Den år uppbyggd i många olika s k rum, med härliga sittmöbler. Där finns många rabatter med främst perenna växter, trädgården har ca 300 olika växtarter. Ingvar kunde namnen på nästan alla. Ingela framhöll att deras favoritväxter var rosor, gräs och pioner.
Bland alla de rosor som fanns  nämnde han  bl a honungsrosen, där blomningen var  på  sluttampen

Honungsros

Men intill husväggen på husets baksida blommade flammentanzrosen för fullt .

Ingela med flammentanzrosen i bakgrunden.

Det fanns många olika gräsarter. Jag kommer tyvärr bara ihåg namnen på ett par av dem, fylegräs och elefantgräs . Ingvar kunde säkert namnen på alla gräsen.
De hade gjort en intressant och kraftig beskärning av en bok, som gjorde ett mäktigt intryck i trädgården.

Beskuren bok.

Det är tydligen möjligt  att beskära allt både buskar och träd till den form man önskar.

Efter Ingvars genomgång av trädgårdens alla buskar, träd och blommar var deltagarna mogna för fikat med smörgåsar och kakor som föreningarna utlovat. Bordet stod dukat på uteplatsen och Ingela serverade kaffe med gott tilltugg till alla.

Ordföranden i LRF, Jerry Olsson, tackade de medverkande, Haldo Edlund, Ingela och Ingvar genom att överlämna en present.

Avslutningsvis en liten bildkavalkad från deras trädgård:

Ett av de många rummen med några mysiga sittmöbler.

Ingvar i berättartagen utanför deras vackra hus.

En vacker damm med flera olika växter fanns också.

Ännu ett exempel på ett rum.

Massor med daggkåpa

Top