SOMMARAKADEMIN BÖRJAR!

VITTSJÖ. Den 26:e Sommarakademin i Vittsjö och Bjärnum startar i församlingshemmet i Vittsjö på måndag den 5 aug. Ett par återbud har kommit de senaste dagarna varför det kan beredas plats för ytterligare deltagare. Lars Åström är sammanhållande 0739 42 36 41 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Sommarakademin började tvekande 1987 men tveksamheten försvann då kursen blev fulltecknad med deltagare från södra delarna av landet. Så har det pågått under 25 år och den nu 26:e kursen är nära nog fulltecknad, nu huvudsakligen med deltagare från närområdet.
Första samlingen blir i församlingshemmet i Vittsjö med presentation och information varefter Claes Ruderstam föreläser om ”Torp och torpare” i Vittsjö socken.
Under eftermiddagen blir det Ingela Frid som föreläser om Edvard Persson: Stjärnor och måne som vandrar på himmelen. Hon fortsätter efter paus med hur jul och nyår firades på Skånska slott och herresäten för ett hundra år sedan. Klockan 18 börjar Anders Ödmans enda offentliga föreläsning där han berättar: När blir borg slott och vad är en borg?
Tisdagens samlingar är förlagda till hembygdsmuseet i Bjärnum där Caisa Lund föreläser om ”Musik från slott och koja”. Eftermiddagen ägnas åt bussresa till Svenstorp och fika i Anders Ödmans prästgårdsträdgård.
Sommarakademin avslutas på onsdag i Hovdala där Anders Ödman berättar om årets utgrävningar. Anders Reisnert föreläser om ”Torup- Hovdala- Grubbe”. Dagen avslutas med att Fredrik Nilsson berättar om ”Feta kungar, runda Skåningar och magra borgare”.

 

Top