BYAVANDRING MED CLAES I HEMBYGDSFÖRENNGEN.

VITTSJÖ. Det blev en mycket trevlig och givande rundvandring på söndagskvällen när Claes Ruderstam i Hembygdsföreningen bjöd på fakta om vårt fina Vittsjö.

Början och slutet på vandringen var vid Bäckabro. Det blev drygt en och en halv timmes insupande av fakta när Claes med sin klara och tydliga stämma delgav sina kunskaper. Claes framhöll att vi rörde oss inom området som verkligen var hans barndomsdomäner. Han växte upp i ett av husen som han beskrev.

Vi lärde oss att Vittsjös centrum flyttades när järnvägen startades. Det flyttades då från området kring kyrkan till där det är nu. När järnvägsbanken över sjön byggdes hämtade man massorna från Röebjärsområdet. Den gamla valvbron över Prästabäcken finns kvar men tjänar numera endast som fyllnadsmassa. Ett fynd för framtida arkeologen kan man tänka.
Vi vandrade utefter bygatan till järnvägsstationen och återvände till Bäckabro genom att gå ned till sjön och utnyttja promenadstigen utefter sjökanten förbi Sjöstugan. Den stugan var från början en sommarstuga men ändrades till kafe´omkring 1925.
Det är omöjligt att här ens en gång försöka referera alla trevliga fakta som Claes meddelade oss. Det bästa är att läsa hans fina beskrivning av vår vackra by i boken ”Vittsjöluft” som gavs ut 2011. Jag har läst den och gläds och imponeras av innehållet

 

Top