ROLF TAR CYKELN TILL JOBBET

HÅRSJÖ. Det tar drygt en timme för Rolf Sjögaardh i Hårsjö att ta sig till jobbet i Hässleholm, 22 km fast han tar närmaste vägen. Med cykel. Rolf har visserligen körkort som han utnyttjar i jobbet men det ligger liksom i blodet att cykla. Härom helgen blev det en nöjescykling till bekanta västerut och den turen blev på 8,5 mil! Månadsturerna till Hässleholm brukar bli 80- 100 mil!

Rolf på slingrande byväg mot hemmet i Hårsjö.

Det är drygt ett år sedan Rolf började den miljövänliga transporten där den sjuväxlade velocipeden far fram genom skogar och byar. Sommar och vinter. Oavsett årstid så finns reflexvästen på sin plats och hjälmen på sin mer uppsatta nivå.

Rolf Sjögaardh är trafiksäkert utrustad med hjälm och reflexväst.

Sommartid med bra temperatur blir det de korta byxorna som används men det är lite annorlunda med kallare väderlek. Även om temperaturen varit - 18° har cykeln varit lika lättstartad och snart har kroppstemperaturen med bra klädsel kommit i rätt läge.

När den tiden kommer med risk för snö och halka blir det dubbat däck på framhjulet och det har inte blivit någon sladd på fordonet även om det varit ganska halt.

Så har ser ett dubbat däck ut, redo för halare underlag.

Färdvägen består delvis av grusväg och det sliter på både kropp och däck men värst är det med kedjan som behöver både justeras och bytas då och då fast den är av stål. Punktering är inget som oroar då Rolf använder punkteringsfria slangar i däcken.  Om det skulle vara så illa att fordonet skulle totalhaverera så finns reservcykeln startklar.
I jobbet blir det annat fordon då Rolf har tämligen stort område inom kommunen att hämta och leverera post och andra försändelser. En del vårdinrättningar för äldreboende ser fram mot tiden då Rolf kommer med förtäringen. Post, både intern och extern skall hämtas bland annat i Vittsjö och Tyringe och levereras i Hässleholm.
Det finns enbart ett fotbollslag som faller i min smak och det är HIF i Helsingborg, berättar Rolf. Det är därför han har detta lags flagga hissad på Sjögården. Idrottsintresset följer årstiden och på vinterhalvåret är det Rögle ishockey som ligger närmast det idrottsliga intresset. Då åker Rögles flagga i topp på stången. Det blir många turer till Rögle då Rolf har årskort till matcherna men då får cykeln stanna hemma. Under den korta tid då det både ishockey och fotboll på arenorna finns båda symbolerna på plats i Sjögården.
Givetvis följer Rolf Vittsjödamernas förehavande på arenorna lite varstans i landet och visst finns det intresse även för Vittsjö. Det ligger så att säga granngårds med Verum som är Rolfs födelseort. Namnet Sjögaardh fick Rolf liksom till skänks då han gifte sig med Lena Sjögaardh på Sjögården i Hårsjö.

Top