KNUT ÄR MATVÄRD VID GÅSADAMMEN

 

VITTSJÖ. Det kan vara så att de tama vildfåglarna har en inbyggd klocka som anger tid för matdags! Klockan 08.55 varje morgon samlas omkring 50 ankor, gäss och några andra fåglar intill det lilla gula huset vid Gåsadammen i Vittsjö. Nästan exakt klockan 09.00 kommer Knut Roos vandrande nerför den långa trappan på fastigheten ”Sjövik”. Efter några meter är han framme vid gångvägen till Gåsadammen.

I samlat sällskap är Knut och fåglarna på väg till värdshuset.

Då blir det smatter och rörelse från fåglarna som troget väntat. Halvvägs möter de Knut som är på väg till foderhuset. I samlad trupp, utan inbördes ordning vandrar sällskapet ner till gula huset. Troget väntar matgästerna medan Knut samlar samman till dagens måltid som serveras i det gröna, intill vattnet. Matgästerna trivs tillsammans med Knuts hund som känner sig uppvaktad.

På väg mot matbordet den andra sidan staketet.

Med Knut i täten följd av matsugna simfåglar ställs färden till inhägnaden vid Gåsadammen. Där distribueras dagens rätt, bestående av havre och pellets innanför staketet. Något direkt bordsskick existerar inte och absolut inte någon tystnad vid matbordet. Efter en stund kommer först några vankande och smattrande ankor för desserten men ransonen är förbrukad. Fram emot kvällningen blir det visserligen en mindre utdelning till ”nattamad”.
Lite i skymundan väntar fem mysankor på sin utspisning. De vet att trängseln vid matbordet är så intensiv att de inte kommer till bords. De lugnar sig en bit bort för de vet att Knut kommer med en ranson speciellt till dem.
Ett par säckar med havre och pellets räcker omkring tio dagar innan det är tid för ny leverans.

Knut Roos som är matvärd vid Gåsadammen.

De tama vildfåglarna vet också att när människor nalkas området så brukar det bli utspisning och då blir det ett smattrande på väg mot besökarna. Som regel blir det några godbitar till var och en. Fåglarna vet att människor betyder mat, säger Knut!
Det var för åtta år sedan som Knut erbjöd sig att bli matdistributör och detta jobb trivs han med. Det är inte enbart fåglarna som uppskattar. Dessutom har han nära avstånd till jobbet.

Top