RUNE LINDKVIST HOS GUNNEL GÖTESDOTTER.

BJÄRNUM. Tisdag kväll 29/10 i Bjärnum hos Gunnel Götesdotter kunde man lyssna till Rune Lindkvists musikaliska berättelse om sitt samarbete med Sonja Stjernquist. Det var en timme som rann undan mycket snabbt.

Tidigt 80-tal bjöd Sonja Stjernquist in Rune Lindkvist att bli hennes ackompanjatör. Det var ett engagemang som räckte fram till Sonjas död i augusti 2002.

Vi känner alla Sonja Stjernquist som operettsångerskan, som gjort många roller på våra olika operettscener - bland andra Oscars i Stockholm. Född och uppvuxen i Farstorp började hon sin bana som tonåring. Redan tidigt kom hon till Hipp i Malmö. Sonja och Rune turnerade i många år runt hela Sverige. Sonja Stjernquist var även med i en hel del filmer.

Rune Lindkvist bjöd oss på en musikalisk kavalkad från sitt arbete med Sonja. Hans sonora stämma och skickliga pianospel gjorde det svårt för publiken att inte sjunga med. Rune bjöd också in oss att sjunga med eftersom han menade att åldersammansättningen i publiken borgar för att vi väl känner igen musiken. Det stämde också. Det var näst intill omöjligt att inte stämma in i de välkända tonerna. Även orden kom till många av oss. Det förklaras av de välkända melodier Rune valde att sjunga och spela. Det var sånger som:
-    I vår lilla båt;
-    Får jag tala om att det ä dig jag har kär;
-    Låt oss liksom svalorna bygga oss ett bo;
-    Säg det med ett leende;
Rune avslutade med att sjunga en vers av Pelle Näver. Han fick emellertid göra ännu ett avslut och då valde han sången ”Vi möts igen”. Den sjöng Sonja ofta som sin avskedssång.

Top