RÄDDNINGSVÄRNET I EMMALJUNGA STÄNDIGT REDO

EMMALJUNGA. Landsbygden skall leva där har även räddningsvärnet i Emmaljunga en stor uppgift att fylla. Räddningsvärnet framför utryckningsfordonet redo för insats eller övning.

Den stora branden i Emmaljunga 1918 som ödelade byggnaderna på fyra lantbruk var tydligen inte tillräckligt allvarlig för bildande av brandkår i Emmaljunga men en villabrand 1928 utlöste gnistan. Då blev det fart. I dag finns Emmaljunga brandvärn som under förra året larmades ut sju gånger till olika räddningsuppdrag. Som regel blir det fler larm per år.

Gammal utrustning tillsammans med larmklocka i brandstationen.

En kommitté bildades 1928 men det behövdes pengar. Därför ordnades en brandkårsfester i Karlslunds tivoli i Visseltofta och i Emmaljunga för att samla in pengar. En branddamm grävdes men fler kom efter hand och brandkåren bildades 1928 men igen brandbil och ingen spruta. Kyrksprutan lånades från Vittsjö för att prova effektiviteten men den lämnades ganska omgående tillbaka. Brandkåren beslutade att omgående inköpa en rejäl spruta. Det blev en modern ”Albinspruta”. Det var först 1932 som en personbil inköptes att byggas om till brandbil.
1935 inträffade en stor brand i Bökholm då två gårdar brann ner. Elden hade hunnit sprida sig innan brandkåren larmades men brandmännen lyckades begränsa eldens framfart.
Utvecklingen fortskred liksom brandkårens utveckling med brandstation 1938 och modernare utrustning och ändamålsenlig bil. Numera är Emmaljunga räddningsvärn fullt rustade med de moderna hjälpmedel som finns att tillgå. En gång varje månad samlas de åtta männen i räddningsvärnet till övning av skilda slag. Rekrytering pågår för att fylla styrkan till ordinarie tio man. Intresserade finns att tillgå.
Det kan gälla orienteringsövning för att känna till alla platser inom hela släckningsområdet. Det kan gälla materialkunskap där varje detalj har sin givna plats i alla brandbilar. Alla brandmännen vet sina respektive uppdrag när det verkligen gäller. Brandvärnet i Emmaljunga är även utrustad med en så kallad fyrhjuling, ett utmärkt hjälpmedel med slangutläggning vid till exempel skogs- och gräsbränder.

Räddningspersonalen samlade vid ”fyrhjulingen”.

Den kanske allra snabbaste insatsen utfördes förra året. Brandvärnet var på väg mot Hässleholm för övning med sin GPS-utrustade brandbil. Larm kom då till SOS om en bilbrand i norra delen av Vittsjö. SOS kunde snabbt pejla in närmaste brandbil och det var Emmaljunga räddningsvärn som då endast hade ett par kilometer till olycksplatsen! Snabbare kan det knappast bli!
Bandmännen i räddningsvärnet är helt införstådda med att ett räddningsvärn med lokalkännedom skall finnas på platsen. Brandmännen är sjukvårdsutbildade och kan larmas till akut sjukvård då det kan ta sin tid för ambulans att komma till platsen. Numera larmas räddningsvärnet i Emmaljunga till de allra flesta larmen inom släckningsområdet. Någon platschef eller förman finns inte inom värnet men som regel är det den brandman som sitter bredvid föraren som sköter kommandot.
Landsbygden skall leva där har även räddningsvärnet i Emmaljunga en stor uppgift att fylla.

Top