NY- OCH GAMMELSVENSKAR PÅ TRÄFF I FÖRSAMLINGS- HEMMET

VITTSJÖ. Nya och tidigare (gamla) Vittsjöboende var inbjudna till kaffekalas med gemenskap i församlingshemmet. Inbjudan riktades sig främst till de nysvenskar som är bosatta på Trobecks gamla pensionat. Sammanhållande i inbjudan var Kristna Samrådsgruppen där samtliga religiösa samfund i Vittsjö är anslutna.

Barnen trivdes, här fanns både fika och möjlighet att rita bilder

Första trevaren till denna samling kom vid sammanträde med församlingsrådet som uppdrog åt samrådsgruppen att verkställa. Inbjudan skedde genom personlig kontakt samt anslag om träffen.

Inbjudan samlade omkring 60 deltagare varav flera var barn som samlades vid sitt eget lilla bord. Där fanns ritpapper och kritor, där fanns möjlighet att tillverka hals- och armband där sakkunnig instruktör fanns till hjälp.

För många, kanske de flesta var det igenkännande kramar och andra hälsningar då flera av nysvenskarna tidigare haft kontakt med ”gammelsvenskarna”.
På plats fanns också Syrienfödda Suha Fayekdotter som arbetar bland invandrare i Tyringe. Hon kom till Vittsjö för att pejla stämningen och kanske för att ge synpunkter eller kanske också för hämta synpunkter från verksamheten i Vittsjö. Hon kommer för övrigt till Vittsjö den 17 februari för att inför Rotary berätta om sitt forna hemland.

Det var flera tungomål som ljöd i församlingshemmet men det blev i de flesta fallen meningsfullt utbyte. Värdfolket strosade omkring för att göra det så trevligt som möjligt för de inbjudna nysvenskarna. För många var det säkert nya möjligheter för fortsatt utveckling med nya bekantskaper.

Top