MAJ I BYN SJÖNGS I FLERA BYAR

 

VITTSJÖ. Seden att sjunga ”Maj i by” har tradition sedan sekler tillbaka. På 1940-talet kunde det i byarna omkring Vittsjö vid några tillfällen komma tre olika sällskap som välkomnade våren med sång och musik. På den tiden var det inget överflöd av kontakter och därför lämnade färska ägg som tack för välkomnandet.


Sånggruppen under sin välkomnande sång vid bålet i Emmaljunga

Traditionen återupptogs 1982 då hembygdsföreningens sångare återupptog det uppskattade arrangemanget. I år var det boende vid Andstigen och Kyrkovägen som uppvaktades med sång med den kommande grönskan på träd och buskar. Färden fortsatte mot Gundrastorp där flera villors boende uppvaktades med sång. En boende av annan nationalitet lyssnade inomhus med vågade sig inte ut förrän gruppen avlägsnades sig. De boende fick då information på sitt eget språk. Detta arrangemang var helt okänt och verkade tydligen skrämmande!
Färden fortsatte till Emmaljunga (se annan artikel) och sedan till Hästhult AIK:s majbål på ängen intill klubblokalen. Stigen från parkeringen till majbåten var kantrad med tulpaner från LES magnifika odling vid Korsahåla. Här sjöng majsångarna, med lokal förstärkning om Vintern som rasat, och Det våras…
Gäss och andra vattenflytande fåglar lyfte från dammen med förskräckelse då LES började avfyra sitt storslagna fyrverkeri. Trots majbål och sång var det detta skådespel som tog priset med sitt upplysande och knallförsedda effekter som verkligen uppskattades av de nära ett hundra besökarna.
Festen på ängen avslutades med Nationalsången och byborna och andra tillresande började så småningom söka sig till hemmet.


En av de många färgsprakande effekter som lyste upp i Hårsjö.

Top