RÄDDNINGSVÄRNETS ÖPPNA HUS 1 MAJ

VITTSJÖ. En vit dimma av pulver från en handbrandsläckare ligger runt området nere vid brandstationen efter det att en liten tjej släckt en brand på ett bord.

Flera andra hade samlats runt området för att se på då det var många som vill prova att släcka med en handbrandsläckare. Släckarna som användes var 6 kilos pulversläckare och många slet som oxar för att orka hålla den samtidigt som de skulle rikta slangen mot eldens centrum och trycka ner handtaget så pulvret flög ut.

I sin väntan gick man runt och tittade på Räddningsvärnets utrustning och bilar.

Detta ”öppna hus” anordnades i ett led för att få ut info och lärdom till allmänheten om brandsäkerhet i hemmet, brandsäkerhet utomhus vid t.ex grillning och eldning.
Samtidigt gavs alla möjlighet att prova på att göra HLR (Hjärt Lung Räddning) på docka och släcka brand i kläder m.m.

En strålande torsdag då vädrets makter fanns på vår sida och bjöd in till att ta en runda med familjen ut i solen och då ta sig ner till våra brandmän i Vittsjö Räddningsvärn för ett besök.
De hade slagit upp portarna för allmänheten och hade förevisning i HLR samt hur man släcker brand i kläder. Alla gavs möjligheten och kul är att många barn gjorde allt detta med stor bravur. Såg en kille göra HLR med sådan kämpaglöd att det inte råder stor tvekan om att han hade fixat det på riktigt om han ställts inför uppgiften trots sin ringa ålder på runt 6 år. Mycket imponerande att se alla barn kämpa och viljan att försöka och lära.

Allmänheten fick även en del tips på hur vissa symtom på sjukdomar som är mycket allvarliga kan upptäckas i tid om man kan tyda signalerna som den drabbade ger ut.

HJÄLP!!!!!!!  
Hörs det utifrån…      det brinner i min pappas kläder!!!!!!!!!

Snabbt kommer en brandman med en brandfilt som han tillsammans med en liten kille drar snabbt över personen uppifrån huvudet och ner mot benen. Slår försiktigt och får filten att ligga så tajt man kan mot kroppen för att kväva branden. Det ryker igenom filten av branden men de lyckas släcka branden och killens glädje går inte att ta fel på..YES… jag klara det…

Efteråt är en fika inne i brandstationen helt på sin plats. En kokt korv i bröd och lite saft och en bulle är aldrig fel.
Mamma och Pappa erbjöds också detta såklart samt kaffe.

Så här höll det på under ca 4 timmar då värnets mannar var på plats för att delge sin kunskap och information i pappersform som alla fick ta med sig hem för vidare studier.

Vi ser fram emot Vittsjödagen då brandmännen åter är på plats ute och visar allmänheten hur de på bästa sett har ett säkert hem och kunskapen att hjälpa om olyckan skulle vara framme.

Top