109:e AUKTIONEN GAV 19 000 KRONOR

HÅRSJÖ. Återvändardag med syföreningsauktion i Hårsjö samlade nära 50 intresserade i den gamla skolsalen i Hårsjö skola.

Det var inte vilken auktion som helst utan den 109:e auktionen under lika många år med den styrelselösa föreningen. Antalet handarbetade textilier har av förklarliga skäl minskat men fågelholkar och spettkakor har ersatt.

Högsta bud för kvällen gavs för en oljemålning som kostade 2.200 kronor. Kvällens totala intäkter blev nästan 19.000 kronor.


Kent Nilsson var stark spekulant på konstverket även detta år.
Här tillsammans med sonen Neo.

Helt enligt traditionen under de 109 gångerna inleddes samlingen med andakt, denna gång av Calle Präst. Han talade om vägval till Pärleporten som var psalmen. Programmet fortsatte med rusning till fikabordet och Eva Johansson redogjorde för skänkta belopp från tidigare försäljning. Gåvor hade bland annat skänkts till EFS, Svenska kyrkan och IM, totalt 15.000 kronor. Givetvis var det mest närboende som kom till auktionslokalen men det var även tillresande från Hallstahammar och Smålands städer och mörka skogar.

Vid större omfattande auktioner finns som regel två auktionsropare. Så var det även i Hårsjö där Calle Präst och Britta Svensson avlöste varandra att begära in anbud. Ibland var det en höjning med en tia men det var även höjning med hundralappar. Så var det bland annat då Englarpbördiga Karin Nilssons tavla med Hårsjömotiv såldes för 2.200 kronor. Andra höga priser gavs för fågelholk 450 kronor, broderad löpare för 470 kronor och broderad tavla för 440 kronor.
En verklig lokalpatriot hade för egna pengar köpt in tio spettkakor som sedan såldes med vidhängande lottsedel. Det populära lotteriet med så kallade åror hade bra åtgång. Drygt 130 rop på de utbjudna alstren avverkades under drygt en timmes tid.
Medlemsantalet i den anrika föreningen är inte särdeles stort men med förenade krafter och planering kommer sannolikt den 110:e syföreningsauktionen att hållas nästa år!


Ett antal fågelholkar fanns till försäljning till hugade spekulanter.

Top