Graffitikonst i Bjärnum

BJÄRNUM. Den 1 juni visade de tre graffitikonstnärerna Jimmy ”Skize”, Christian Palla och Tim Nedrup sin stora skicklighet för allmänheten genom att måla graffiti på ett 12 m långt plank, som de tidigare satt upp på ängen nedanför Gunnel Götessons ateljé i Bjärnum.

Både barn, unga och gamla kom för att titta på konstartisteriet och för att själva pröva på att måla. Konstnärerna svarade på allas frågor, hur lång tid det tar att måla ett motiv i denna storlek, hur många färgburkar som går åt, vad för sorts färg det är mm. Vi fick veta att varje färgburk kostar ca 35:-, att de brukar ha med sig ett hundratal färgburkar för att täcka in alla erforderliga nyanser eftersom man inte kan blanda färgerna på en palett, att färgen är en akrylfärg men med lösningsmedel  i drivgasen m fl svar på frågor.

Vid sidan om det egentliga konstverket så hade de satt upp ett lite mindre plank, som vem som helst kunde få prova att måla på med sprayburkar.  Konstnärerna visade tekniken och många prövade på och figurerna på detta planket blev övermålade flera gånger. Man kunde här se att några nog hade målat graffiti förr.
Det är Moderna Konstmuseet Ars Divina som står bakom projektet.  Hässleholms kommuns jubileumsfond har bidragit med 10000:- och Gunnel Götesdotter har erbjudit verket  till Hässleholms stad och hoppas på att det  där skall ställas upp någonstans i samband med stadens 100-årsfirande.

Konstnärerna har lång erfarenhet av graffitimålning och har samarbetat i ca 7 år med gemensamma verk såsom Helsingborgs bryggeri,  Drottninghög  i Helsingborg , Kristianstad Kronhus,  Tivolirock i Kristianstad, Helgeåfestivalen m fl.  De har också tidigare ställt ut tillsammans i Gunnel Götesdotters ateljé.
Man fick komma dit och titta från kl 14:00 och konstnärerna höll på till fram emot kvällen.  Det var väldigt spännande att se hur motiven från virrvarr av skisslinjer växte fram till fantastiskt fina och skickligt utförda figurer.  Ett mästerverk i graffitikonst började uppenbara sig.
I verket finns även lyktstolpar med skylt Hässleholm och skylt 100 år.

Verket skall stå kvar på ängen under sommaren och konstnärerna kommer eventuellt att under denna tid göra vissa tillägg och justeringar.
Åk förbi och titta. Verket är mycket väl värt att beskåda!

Top