EN KAJAK BLIR TILL I JÖNSSONS GARAGE

VITTSJÖ. En kajak byggs för hand i Bengt-Arne Jönssons garage vid Kopparslagaregatan 3.

Det är Bert Dolkow, f.d. bildhuggare, som bygger sin tredje kajak. Stommen är helt i trä. Plast finns bara i den täckande duken. Av de två tidigare kajaker Bert har byggt har sonen en. Var den andra är vet konstruktören inte.


Det är ett noggrant planerat arbete som pågår när kajaken växer fram. För den okunnige är det imponerande med de olika träslagen, som används och den nästan pillriga exaktheten vid de olika arbetsmomenten. Inget lämnas åt slumpen. Och vi vet alla att båtar skapas och byggs för att vara länge.
Grundritningen tillkom 1938 och är gjord av en dansk konstruktör. De olika spanten sågas ut och bildar stommen, som ribborna fästes på med skruv.

Ribborna är noggrant lackerade. Först med linolja och därefter två gånger med lack. Skruvarna är gjorda av koppar givetvis eller av rostfritt stål. Under kölen - den benämns ytterkölen - och längst fram vid nosen använder Bert hård ek för att motverka förslitningen som lätt uppstår vid kontakten med botten eller strandkanterna.
Med en sådan upphovsman kan man inte annat än förmoda att det är en vacker skapelse vi så småningom får se på vår vackra sjö. När sjösättningen blir vet vi inte.

 

Top