MIDSOMMARAFTON – DÅ ÄR DET GÅSADAMMEN SOM GÄLLER

VITTSJÖ. Precis såsom i rubriken resonerade nära nog 500 vittsjöbor och gästande när de beslutade sig för att gå till Gåsadammen i Vittsjö för att dansa in Midsommarafton.

Barn och gamla i en dansande röra visade hur det brukade vara förr i Gåsadammen. Vittsjö GIK är säkerligen belåtna med tillströmningen. Varför tillströmningen blev som den var kan man nog inte helt förklara. Blänkaren överst på www.vittsjobjarnum.nu och en liten notis under Föreningsnytt i Nsk är knappast hela förklaringen. Mycket beror nog på traditionen. Man skall fira midsommar vid Gåsadammen. Förhoppningsvis bidrog antalet besökande till en god försäljning i det vita tältet.

Det hela började kl. 10.00 då många samlades för att med blommor och blad klä majstången. Den var färdig att resas kl. 11.15.

Inför uppgiften att få den välklädda och vackra stången rest hade ett halvt dussin unga män inkallats. Precis som alla år tidigare kom så stången på plats. Rop och gester krävdes för att fixera den till absolut lodrät slutposition.
Efter detta inträdde en paus inför ringdansen och de andra förlustelserna på eftermiddagen.
Dessa startar kl. 14.00 med ett livligt dansande. Vår meste skribent, Ebbe Persson, och jag, uppskattade de dansandes antal till drygt 200 personer. I två ringar.

Det är många år sedan en sådan dansant publik sågs vid Gåsadammen. Med enbart sång svarade Tomas och Felicia Glimmergård för dansmusiken. Det gjorde de med verklig bravur.  
Samtidigt med detta pågår aktiviteter för att sysselsätta de som inte vill eller kan delta i de olika ringlekarna. De består av olika upptåg för de yngsta:
1. Att kasta bollar i ett nät för att påverka ett kärl med vatten. Vid träffar välter kärlet och vattnet hälls över en frivillig som spänt sitter väntande;

2. Målskjutning med boll på en ”klumpig målvakt”. Går bollen i mål händer ingenting. Vid miss gäller det att springande undkomma en ”förgrymmad” målvakt av äldre modell;                    

Vid fyratiden var det färdigdansat för de äldsta och färdigsprunget för de yngsta och den ihärdige målvakten.  
Här och nu känns det helt rätt att avsluta med vad vi alla känner: ”LYCKA TILL TJEJER!”.

Top