LANTHANDELN ÖPPNAD I SNÄRSHULT

SNÄRSHULT. Lanthandelns dag i Snärshult blev inte enbart butiksnostalgi utan också en hemvändardag då tidigare boende på orten återvände för att uppleva tidigare årtionden. Sakkunniga ciceroner var bröderna Lars och Jan Henningsson som i sin ungdom var expediter i butiken där de också var ”telefonister”.

Bröderna Lars och Jan Henningsson visade och berättade om fin faders affär i Snärshult.

Varje gång det varit ”Lanthandelns dag” i Snärshult har det varit ett populärt utflyktsmål, så även denna gång då utflyttade körde flera mil för att komma till sin ungdoms lanthandel. Där träffades bekanta och där utbyttes minnen från gången tid. Folke Davidsson från Snärshult, numera Hästveda fanns på plats och även han fick uppleva barndoms minnen och delade gärna med sig av sina minnen.

Helge Henningsson övertog den lilla butiken på landsbygden 1931 och var verksam till 1973 då kundunderlaget hade drabbats av utflyttning. Telefon fanns i Snärshult redan 1925 och antalet abonnenter ökade varför Snärshult telefonstation etablerades 1933. Snart började handlarens barn att agera som växeltelefonister efter godkännande från telefonkommissarien.
I dag finns den gamla lanthandeln kvar i orört skicka med kaffekvarn och de gamla tvättmedelspaketen uppradade på hyllorna. Detta var innan ordet snabbköp var etablerat.

Äldsta deltagaren i nostalgiträffen var Folke Davidsson i samspråk med Helge Henningssons barnbarn Maria Nilsson.

Ute i trädgården samlades besökarna för en  pratstund via kaffekopparna och många minnen från forna dar blev åter som nya. Fram emot kvällningen kom hembygdssångarna på besök och underhöll med uppskattade nostalgiska visor och sånger.

 

Top