HANTVERKSDAG I EMMALJUNGA

EMMALJUNGA. Hantverksdagen vid hembygdsstugan i Emmaljunga samlade sm vanligt en tämligen talrik publik. Britta Persson från Markaryd, bördig från Emmaljunga visade många äldre bilder som hennes fader Sture Jönsson hade förevigat.

Britt Person visade uppskattade film och gamla foto från Emmaljunga.

Hon visade även en film där korgmakare Egon Gertsson var i aktiv verksamhet i sin verkstad i Emmaljunga. Dessutom förfogade hon över många brev från J W Nilsson brevväxling från 1910 och framåt.

På planen framför den gamla stugan fanns flera lokala hantverkare i tältet som visade tekniken med framställning av olika hantverksprodukter. Där visades flugbildning och där fanns färdiga alster av så kallade luffarslöjd.
Fika serverades och den som önskade smaka på nygräddade gorån hade den möjligheten. Flera olika blomster fanns att inhandla och den som inte hade intresse för hantverken fann alltid någon bekant satt språka med. Ängen intill stugan slogs på gammalt sätt med lie och en breerska följde efter med sin räfsa.
Sånggruppen sjöng intill tvättlinan med äldre underkläder som hängde till tork vid sidan om tvättbaljan och vridmaskinen. Det var flera kända sånger och visor som framfördes av den alltid uppskattade sånggruppen med Sjösala vals och visan om Rönnerdahl. Varje sångare och musikant fick var sin välförtjänt ros.


Top