AXEL HOLMBERG EN VITAL 100-ÅRING

VITTSJÖ. Axel Holmberg vid Lehultsvägen är församlingens färskaste 100-åring. Han passerade sekelsdagen för ett par veckor sedan och mår gott i sin sommarstuga från 1974 som blev permanentboende villa. Bilen är inställd i garaget där den haft sin plats de senaste två åren.

Axel Holmberg är den 23:e församlingsbon sedan år 1900 som har passerar sekelsdagen.
Sin första ekonomiska förtjänst fick han med Ingvar Kamprad som kollega. Visserligen inte i samma bransch. Medan Ingvar sålde blyertspennor och skosnören idkade Axel handel med kycklingar. Han köpte de levande och fjäderklädda djuren hos bönderna och sålde på torget i Älmhult för vidare uppfödning. Påslaget var 100 % men Axel måste täcka omkostnaderna!
Egentliga arbetet började på ett sågverk i Pjätteryd men snart blev det anställning på ett cementgjuteri i Älmhult. Efter en tid köpte Holmberg en grustäkt vid Kävlinge och uppförde sin cement och betongfabrik. Vid denna tid var det på modet att anlägga trekammarbrunnar för avloppet. Det blev åtskilliga stora cementrör som fann köpare och verksamheten utvecklades.
Holmberg hade två arbeten på sin fabrik. Dels skötte han kontorsarbetet och dels var han inte främmande att göra en insats i fabriken. Efter pensioneringen flyttade makarna till stugan som blev villa i Vittsjö. Vattenförsörjningen var ett måste och Holmberg fann en lämplig och givande vattenåder med hjälp av slagruta. Fortfarande fungerat denna brunn tillfredsställande med god tillgång på livsviktiga vattnet. Axel och hans maka fann nya förlustelser genom att besöka så många marknader som möjligt. Det har blivit åtskilliga mil till de olika marknaderna.

Sedan en tid har Holmberg minskat på sina vandringar men lite kortare turer bli det med rullatorn. En del av spänsten finns kvar och det säger Holmberg att orsaken är att han aldrig brukar några rökvaror. En timmes middagsvila är en bra medicin för kroppen. Det mesta av mathållningen sköter Holmberg själv sedan han fått hem nödvändiga varor till den dagliga spisen. Ett par gånger om dagen kommer personal från Hemtjänsten och ser till att allt fungerar som det skall.
Dotter och barnbarn kommer allt som oftast och hälsar på där barnbarnet har sin uppgift att ansa gräsmattan i den kuperade trädgården. Smärre förbättringsarbeten med målning på villan en av sysselsättningarna för Holmberg när tidningarna är granskade.
Visserligen är hörseln nersatt hos 100-åringen men i övrigt har krämporna hållit sig borta. God fortsättning de kommande åren!

 

Top