15-ÅRIGA TILDA FRÅN LAHOLM YNGST I TRAKTORPULLING

BJÖRSTORP/ EMMALJUNGA. De kom till folkfesten gående, cyklande, bilande eller med permobil till traktorpulling som arrangerades av LRF.

Ett av ekipagen i pullingen har just startat.

Det var femte året i följd som denna uppvisning hölls intill vajande fält med majs. Liksom vid VM och andra större arrangemang inleddes folkfesten med att Jonny Olofsson sjöng Nationalsången. Därmed var det värdiga arrangemanget invigt sedan LRF-ordförande Jerry Olsson välkomnat.
32 mer eller mindre dundrande och olika tillbyggda konstruktioner av traktorer ställde upp i ädel tävlan på den flitigt använda vallen.

Yngsta deltagaren, 15-åriga Tilda från Laholm vilar ut efter loppet i sin röda traktor.

Hörselskydd eller väl invallade vaxproppar i öronen var att föredra när vissa maskiner dundrade förbi. Några tävlande kom med maskiner som hade ljudnivån sänkt till mer normalt kraftigt sus. Mer eller mindre grånande förare var de mesta inslagen och dessa skall inte jämföras med 15-åriga Tilda Andersson från Laholm, yngsta deltagaren som rattade och gasade på med en Volvo 810 med 140 inbyggda hästkrafter.

Tävlingsledare var Jerry Olsson.

Trevlig speaker var munvige Ingmar Roslund som vitsigt rapporterade då de tävlande passerade varje tiotal meter på arenan. Fem olika klasser av de kämpande fordonen fanns beroende om det var två hjuls eller fyrhjulsdrift, samt viktklasser upp till 10 500 kilo.

Pernilla Persson var en av de två kvinnor som deltog i traktorpulling.

Tre förare från arrangerande föreningen deltog och i övrigt kom deltagarna från Ljungby och söderut. Några ekipage kom endast halvvägs på arenan där de lämnade djupa grävspår efter sig men strax kom vägsladden som jämnade till arenan innan nästa tävlande fick grön flagg.
Väderleken var helt enligt önskemål, lagom solsken, lagom molnighet och lagom vindpustar.

Flickorna i köket hade det jäktigt att grilla alla korvarna.

Hörselskydd var nödvändigt för att skona trumhinnorna.

Herman tog sig till arenan med sin permobil.

Oavsett väder och vind var det jämn kö till korvboden, dryckesboden, glassboden och lotteriboden. Snart var hungern och törsten stillad med återvändo till arenan.
Tävlingsarenan var 100 meter lång och det gällde att komma ända fram för bedömningen ”Full Pott”. Alla lyckades inte men lämnade djupa gropar efter sig!

De i varje av de fem klasserna som i första försöket kom till ”Full Pott” kom till final men efter varje etapp ökade vikten på den släde som skulle bogseras. Detta föranledde den trevlige speakern att kommentera: ”Nu lägger de på några kilo. Att jag lagt på några kilo hör inte hit!”

RESULTAT
I klass tvåhjulsdrift 0- 3 400 kilo lyckades Bo Nilsson, Munka Ljungby och Pontus Wallin koma närmast målsnöret.
I klass tvåhjulsdrift 3401- 4 499 kilo kom Magnus Emilsson och Pernilla Persson, båda från Laholm samt Janne Nilsson, Munka Ljungby komma på prisplats.
I klass tvåhjulsdrift 4 401- 5 700 kilo kom bästa prestationen från Jörgen Pettersson och Stefan Pettersson, båda från Laholm samt Göran Lindhal, Bassholma.
I klass tvåhjulsdrift 5 701- 7 500 kilo lyckades Jörgen Pettersson, Hjärnarp och Marcus Dalhman, Hjärnarp samt Niklas Pettersson, Häglinge komma på prisplats.
I klass fyrhjulsdrift 0- 10 500 kilo lyckades Karin Sandberg, Farstorp få bästa placeringen följd av Robin Persson, Killeberg och Filip Nilsson Fjälkinge.

Utom tävlan deltog Benny Thyren, Eket med något slag av ”hemmabygge” iförd störthjälm försökte att ta sig fram hela sträckan med ett moln av svart rök efter sig. Föga miljötänkande!
Vikten på den bogserade släden var tjänstevikt på 3,7 ton som efter hand ökade till 7,5 ton. Största belastningen vid ev. framkomst till Full Pott var 17 ton!

Top