RAGNAR FRÅN HÖGAHULT HAR SPELAT i 83 ÅR

HÖGAHULT. Ragnar Carlsson i Högahult intill Bjärnum har varit en mångsysslare. Från bonnapåg till möbelsnickare och till skolbusschaufför och orkesterledare för RAGGIE SWINGERS dansbandsorkester.

Götha och Ragnar framför sitt smultronställe nära inpå skogen.

Trots sina uppnådda 87 år har han några spelningar varje vecka vid sammankomster med föreningar. Dessutom var han sångledare för de båda sammanslagna pensionärskörerna. Fortfarande är han ledare för Göinge dragspelsgille som han bildade för tolv år sedan.

Högahult förknippas ofta med Bjärnum men tillhör Farstorp församling. Där föddes Ragnar Carlsson på ett bonnaställe för drygt 87 år sedan. Redan då Ragnar var fyra år ung fick han sitt första dragspel, enradigt sådant. Styrkan saknades att dra ut bälgen på spelet så därför tog han foten till hjälp med remmen under fotsulan och då kunde tonerna välla fram. Ragnar växte liksom önskan om ett bättre bälgaspel.

Även ur det gamla magdeburgerspel kommer det toner med rätt hantering.

Sju år ung köpte han ett magdeburgerspel för pengar (åtta kronor) han själv tjänat in. Tiden löpte i väg och elva år gammal fick han sitt första femradiga bälgaspel. Musiknoter var främmande men Ragnar förstod att något måste han lära för att kunna tyda olika tecken. Notläran inlärde han via korrespondens och fick då veta vad som var halvfart eller helfart!

Ragnar tränar både mun, lungor och fingrar på saxofonen.

Tolv år gammal spelade han upp sina melodier i första av många kommande danser. Musikarsenalen utökades till klassisk saxofon då han var 13 år. Två år senare hade han trimmat in sin första egna orkester som till en början var namnlös.

En av de många affischer som meddelade att Raggie Swingers kommer och spelar.

Då spelmannen från Högahult var 19 år var tiden inne för bildande av RAGGIE SWINGERS orkester på fem man vilket senare utökades till sex medlemmar. Förutom att medlemmarna i orkestern skulle spela felfritt ställde Ragnar även kravet att ingen sprit fick förekomma under framträdandet. För några år sedan fick Ragnar utmärkelsen för 50- årigt medlemskap i MHF.
Raggie Swingers var som aktivast från 1958- 1967 då det var spelningar minst varje helg men inte längre bort än återfärden mot hemmet kunde ske direkt efter spelningen. Efterfrågan var stor och något år fortsatte Ragnar med en orkester med färre medlemmar.
Ragnar sadlade om till taxiägare och skolbussägare men det var svårt att köra de båda fordonen samtidigt varför en chaufför tidvis var anställd när Ragnar var ute och spelade. Det var inte full täckning för skolbussfärderna varför Ragnar erbjöds anställning som slöjdlärare i Farstorp. Han hade ingen akademisk utbildning men hade erfarenhet från sin ungdoms snickeriarbeten och det lyckades bra. Detta dubbelarbete fortsatte han med i 14 år. Åter har det visat sig att med sunt bondförnuft kan man komma längre än med akademiska meriter!
För några år sedan drabbades Ragnar av någon mystisk sjukdom, flera läkare konstaterade att det var kol. Märkligt eftersom Ragnar aldrig har rökt. Medicineringen ökade efter varje läkarbesök tills en erfaren sjuksköterska gjorde en annan bedömning. Ragnar hade inte kol och kastade alla mediciner. Efter ett par veckor var han helt frisk och började återhämta de förlorade krafterna.
Nu bor Ragnar med sin Götha i en modern villa där stommen är från 1840- talet. I sitt arbetsrum finns saxofonen och de fem dragspelen, det senaste är ännu inte helt utslitet! Där finns instrument att välja på då Ragnar spelar dragspel, saxofon, klarinett och tenorsaxofon.

Den som har längst vilopauser är gungstolen i det Carlssonska hemmet.

Utanför arbetsrummet finns den vilande gungstolen som har betydligt mer vila än vad Götha och Ragnar har! Medan gungstolen vilar gör Ragnar sina dagliga träningspass med saxofon och dragspel. Både mun, lungor och fingrar behöver sin dagliga träning!
God fortsättning Ragnar. Många föreningar behöver utnyttja och se din spelglädje.

 

Top