SPF SNAPPHANEN INLEDDE HÖSTENS MÖTEN PÅ HOVDALA SLOTT

VITTSJÖ. På onsdagen genomförde SPF Snapphanen höstens första månadsmöte med ett besök på Hovdala slott. Det var fjorton medlemmar som gemensamt, i egna bilar, anlände till den historiska miljön. Efter att ha sett oss omkring mjukstartades besöket med att vi intog en gemensam lunch.

Efter att ha avnjutit det mycket välsmakande och rikliga buffébordet blev det rundvandring i den forna Ehrenborgska våningen. Där fick vi uppleva miljön i ett skånskt orört herresäte.

Hovdala slott ligger vid Finjasjön. Gården är från medeltiden. Den omtalas första gången i början av 1100-talet. Den första kända ägaren från 1300-talet är Magnus Råbock. Släkten Ehrenborg besatt slottet i över 300 år. De bodde där från 1665 till 1981. Svenska Staten exproprierade egendomen 1944-45.

Markerna blev då militärt övningsområde. Släkten fick dock sitta i orubbat bo. Hässleholms kommun har numera nyttjanderätten och förvaltar egendomen. Det blev nio generationer av släkten Ehrenborg, som bodde och verkade på slottet Hovdala. Det var den äldste sonen som fick besitta gården och bruka den. Den siste i familjen att bo kvar var Casimir Ehrenborg. Han bodde där med sina systrar Elsa och Eva. Han dog 1981. Samtliga möbler, som fortfarande står orörda, tillhör således släkten.

Rundvandringen med den humoristiska och duktiga guiden blev en exposé över hur en högre ståndsfamilj kunde framleva sina dagar. Att nyttja huset och alla rummen krävde givetvis en stab av tjänare. Bland andra fjorton pigor, som hade till uppgift att hålla elden igång i de femtio kakelugnarna.
Huset elektrifierades först någon gång under tjugotalet. Förändringar av miljön skedde mycket sparsamt. Dock köpte man exempelvis en annorlunda kakelugn från Europa som krävde förstärkning i källaren på grund av sin tyngd. En parisresa innebar även inköp av en heltäckande figurtapet.  Tyvärr glömde man en vägg och en lokal konstnär fick anlitas för att täcka upp den missen.
Det modernaste rummet möblerades på fyrtiotalet och står fortfarande orört i samma skick. Där fanns både radio och TV. Den kan vara det sista synliga inköpet till hemmet och tillkom någon gång på femtiotalet. Modellen tyder på det.

Vi var alla mycket nöjda med utflykten. Inte minst bidrog den duktiga guiden vars namn jag tyvärr missade. En utflykt med besök på det närbelägna historiska ”monumentet” Hovdala slott rekommenderas.    


Top