CLAES RUDERSTAM BERÄTTAR OM USA-EMIGRANTER FRÅN VITTSJÖ

VITTSJÖ. Claes Ruderstam var den 11/9 på Linden och berättade om några av alla Vittsjöbor som valde att emigrera till USA på 1800-talet. Claes är en god folklivsforskare och att lyssna till honom är givande eftersom han förmedlar sin vetskap utifrån sin erfarenhet som lärare. Dagens föredrag och bildvisning är resultatet av en fyra veckor lång ”forskningsresa” med bil tillsammans med hustru Karin.

Emigrationen skedde oftast över Göteborg och via Liverpool i England för att uppnå det stora landet i New York. År 1915 kostade biljetten för en överfart cirka hundra riksdaler med Svenska Amerikalinjen. Det motsvarade ungefär en årslön för en kroppsarbetare. Därför blev det blev ofta mannen som for först för att jobba ihop biljetter till den efterföljande familjen.

Resan tog allt från cirka 10-12 dagar till fyra veckor. Cirka 10 procent av immigranterna sökte sig till Minnesota, som klimatmässigt bjöd på en tillvaro som mest påminde om hembygden man lämnat. Det var cirka 35 vittsjöbor som valde att bosätta sig här.

Claes har givit ut boken ”Vittsjöluft”. Den kom i handeln år 2011 och är en krönika över tiden cirka 1850-1930. Här kan man läsa om dagens ämne liksom om järnvägens tillkomst och mer därtill. Boken innehåller ett persongalleri som beskriver flera öden för emigranterna från Vittsjöbygden.

Top