Spelmansträffen, en träff i Vittsjö som bara växer

VITTSJÖ. Spelmansträffen i Vittsjö blir större o större för vart år som går. Ja, ungefär så beskriver lite försynt, Boel Bengtsson läget. I år har cirka 90 spelmän föranmält sig, men det kommer nog ”några” till, tror Boel.

Träffen startar med ett så kallat ”Allspel”, detta innebär att samtliga spelmän spelar samma melodi. Efter en halvtimme övergår detta gemensamma allspel i det som sedan kallas för buskspel. Ett antal spelmän samlas, bestämmer en låt, sen är det hela igång, på flera platser i och runt Wittsjöskog. Vi håller på så länge vi orkar, troligen blir det slut runt midnatt, säger Marie Bengtsson.

Sedan flera år tillbaka är det Bygdespelarna i Vittsjö som håller i hela arrangemanget kring Spelmansträffen.

Boel med döttrarna Malin och Marie

Boel är lite osäker på vilket år som det hela startade, jag tror det var -98, vi började just här på Wittsjöskog, vet jag. Under ett antal år hade vi därefter träffen på Godsmagasinet o Raka Spåret. Nu är vi dock tillbaka till Wittsjöskog igen, säger Boel. Jag tror vi hållit på i kanske 13 år.

Det finns många spelmansträffar i Sverige. Den största av alla, är nog den i Ransäter i Värmland, säger Boel. Vittsjö då, frågar jag, -nja, den börjar bli rätt stor, säger en försiktig Boel.

Nåväl, bland spelemännen o kvinnorna finner jag ganska snabbt både svar och långväga resenärer från både Borås, Göteborg, Jönköping och Munkedal.
-Vittsjö, kan man inte missa, det är så välorganiserat och trevligt här, dessutom en av de stora träffarna idag, så de extra milen tar vi gärna, säger en av långresenärerna. Spelmansträffen i Vittsjö är säkert mer populär än vad Boel vill framhävda.

Bland alla ”spelemän” finner jag en lokal förmåga, Ebbe Karlsson. Ebbe är bland annat känd som kapellmästaren i ”Piggelinarna”.

-Ja, i mitten av 70-talet var det fullt upp. Jag minns ett år, då var vi bokade från Kiruna i norr till Smygehuk i söder, säger Ebbe. Visst var det kul men samtidigt ett massa resande under dessa år, säger Ebbe. Nu är det dock spelmansträffen i Vittsjö som gäller. Att träffa så många duktiga spelemän samtidigt är helt fantastiskt, säger Ebbe. Utan minsta tvekan faller han direkt in i den låt som just spelas.

Med stor inlevelse trakterar Kjell-Evert Gunnarsson sina slagverk. Den enda med detta instrument jag finner för stunden.

Kjell- Evert som är hemmahörande i Laholm är troligen inte helt okänd för flera Vittsjöbor. Kjell-Evert är en ”maistro” i gammaldans och har hållit ett antal kurser i detta ämne i bland annat Medborgarhuset i Vittsjö.

Ett lite ”udda” instrument fanns bland mängden.

Bror Pettersson från Torup trakterar många instrument men just för tillfället är det ”såg” som gäller.

Innan mörkret föll fanns spelemän även utanför Wittsjöskog.

Missa inte denna årligen i september återkommande stora spelmansträff i Vittsjö.

 

Top