Grattis Ebbe på din stora högtidsdag!

VITTSJÖ. Idag fyller en stor profil och verklig ambassadör för Vittsjö 80 år. Namnet på denne hembygdsambassadör är Ebbe Persson.

Ebbe har alltid vurmat för sin hembygd. Han menar att förr marknadsfördes Vittsjö genom den ”fina luften”, idag är det bland annat den ”allsvenska damfotbollen och Gustav Fridolin” som sätter orten på kartan. Den tidigare ”Kurorten” borde därför enligt Ebbe idag bära namnet ”Kulturorten”.

Som sann hembygdsvän var det även naturligt för honom att tidigt engagera sig i Vittsjö hembygdsförening. Det gjorde Ebbe till den grad att han axlade föreningens ordförandeskap under trettio år.

Ebbe föddes på en gård i Hästhult. När tyska armén 1942 var på väg mot Moskva, började Ebbe skolan i Hultatorp, bara en liten bit från hemmet.

Skolkort från Hultatorp, Ebbe i bakre ledet

På den tiden var det sju år i skolan som gällde. Just som det svenska folkhemmet efter krigets slut skulle börja byggas upp, gick Ebbe ut i arbetslivet. Redan från början var det praktiskt arbetet som lockade Ebbe. Det kom först att bli arbete hemma på gården men även på torvmossarna i Stensmyr och Hårsjö.

Redan som 17- åring började Ebbe inom transportrörelsen. Först som ”kannedängare”, d.v.s. att stå på mjölkbilens flak. Den 29 september 1952 kom säkert att bli en ovanlig dag för Ebbe, inte bara för att det var hans 18-årsdag. Hasse, som var mjölkbilens ordinarie chaufför, menade att nu är det du Ebbe som kör! Trots protester från 18- åringen så blev det Ebbe som hamnade bakom ratten denna dagen. Allt gick bra, säkert för att Ebbe "fuskat" lite med att sitta bakom en ratt tidigare. Något senare blev det dock övningskörning och teorilektioner och därefter en uppkörning i Hässleholm. Med körkortet i hand kom det sedan att bli flera lastbilskörningar med både koks, spannmål och betong genom åren.

Den 10 januari 1955 var det dags för värnplikten. Denna genomförde Ebbe som Fältpolis vid I1 i Stockholm.

Soldat Persson intar sin fältlunch i så kallad "snuskburk"

Att tjänstgöra vid I1 innebar mycket vakttjänstgöring, både i kasernvakten och på Kungliga Slottet bland annat i Drabant- uniform.

Ebbe i Drabantuniform, på knä längst till höger

Under åren har Ebbe aldrig haft tid till att vara arbetslös. Det fanns alltid jobb för den som ville. Det blev ett tag sågverksarbetare, därefter lastbilschaufför, bilskollärare, industriarbetare och skolbussförare.

2012 tilldelades Ebbe Persson och Calevi Hämäläinen certifikatet "Årets Vittsjöbo"

Tidigt började Ebbe intressera sig för att skriva artiklar. Kanske var detta ett arv från fadern Paul. Kontakten med Norra Skåne och inte minst Axel Wahlqvist skapades och Ebbe började sin bana som journalist på tidningens redaktion i Tyringe. Inom tidningens värld kom det att bli flera olika ansvarsområden. Naturligtvis var det därför med Ebbes bakgrund logiskt att han också kom att bli Norra Skånes reporter inom just jordbruks- och skogsreportage. Samtidigt föddes ”Spårat i Vittsjö”, denna krönika kom sedan att publiceras ungefär 1 300 genom åren i Norra Skåne.

I juni 2007, det år som ”Portalen” eller www.vittsjobjarnum.nu startade, hade Ebbe just gått i pension. Han fick frågan om det ”kunde vara något”. Till vår stora glädje svarade Ebbe Ja!

Hur många artiklar och reportage Ebbe därefter gjort för vittsjobjarnum.nu sedan starten vet jag inte, men det  är massor. Ebbe har även iklätt sig rollen som lärare för oss ”noviser” , i konsten att hantera ”penna o block”. Självklart lever ”Spårat i Vittsjö” vidare varje söndag på www.vittsjobjarnum.nu som du säkert redan märkt.

Några rader till jubilaren;

-Vi andra som arbetar tillsammans med dig på bygdens egen webbtidning, vill tacka dig Ebbe, för allt arbete du lägger ner på tidningen och ditt stora engagemang för denna. Vi vill också önska dig en riktigt fin och minnesvärd födelsedag. Vi hoppas få fortsätta att samarbeta med dig i många år framöver!
Ha en riktigt bra födelsedag Ebbe!

Redaktionen

Top