IN MEMORIAM Axel Holmberg

Axel Holmberg avled den 24 september 2014. Han var den 23:e församlingsbon som passerat 100 årsdagen. Han gav bland annat ut en diktsamling då han var 95 år. Del av denna har tidigare publicerats på vittsjobjarnum.nu.

 

VITTSJÖ. Red anm. Ebbe Persson kom i mycket nära kontakt med Axel Holmberg och även dottern Anita inte minst under Axels sista år i livet. Genom detta har vi nu unikt fått tillgång till flera privata brev.

Med dottern Anita Holmbergs medgivande publiceras nedan några av de brev Axel sände just till henne i anslutning till att stormen Gudrun drabbade vår bygd.

Först en bakgrund till hur vi hade det då stormen "Gudrun" slog till;

Det är snart tio år sedan den fruktade och förödande stormen ”Gudrun” hänsynslöst slog till i bygden. Främst var det skogsägare som drabbades ekonomiskt men många andra drabbades av olika anledningar på något sätt av stormen. Det långa strömavbrottet medförde även att flera affärer och butiker höll stängt i stormområdet.
Kassaapparater fungerade inte, mängder med livsmedel, fryst och färskt, fick kasseras då inget kylaggregat fungerade. Hemtjänsten kunde inte åka ut till sina skyddslingar då vägarna var blockerade av nerfallna träd. Värmeljus och fotogenkaminer kom fram för att hålla värmen, telefonförbindelserna var brutna. Vi kommer att återkomma till mer om Gudruns verkningar längre fram, då tio år har gått efter förödelsen.

-En av de drabbade, var den då 90-årige Axel Holmberg vid Lehultsvägen. Telefonen fungerade inte och då var det bara den gamla hederliga ”meddelandeformen” med brevskrivning som fungerade.

Brev1

Hej.
Skriver i all hast några rader så att ni vet att jag trots allt lever. Ingen värme, inget ljus, ingen telefon. Allt är bortblåst. Kyrkskogen ligger på Lehultsvägen så inga fordon kan komma fram. Många stora granar från kyrkskogen ligger på vår tomt. Tur att vi avverkade för annars hade huset inte varit helt nu. Tre stora björkar nere vid dammen ligger platt på marken. Bilvägen är helt blockerad så gående får gå långt upp i skogen. Soptunnorna flög i väg men jag kunde hitta dom. Båda grannarna har varit här och erbjudit mig logi om jag fryser. Men det går bra med 20 st ljus så jag får cirka 18 grader. Har ordnat en liten hissanordning så jag kan få upp vatten. Med hjälp av ett gammalt fotogenkök gick det att koka två ägg. Nu får jag ta en promenad ner med brevet. Det är en sådan förödelse så ni kan inte ana. Alla ledningar ligger ”insnodda” i den stora granen över vägen. Grannen sa att inte ens mobiltelefonen fungerade.
Hälsningar till Er alla.
Morfar

BREV 2

Hej igen
Här kommer ytterligare ett meddelande från rapportcentralen i Snapphanebygden. Det har inte hänt så mycket under dom senaste dagarna, så det lär dröja länge innan det blir ljud i luren. Det enda som inger lite förhoppning är, att det kommit ett femtiotal nya ledningspålar. Det skall tydligen bli en helt ny ledning så småningom. Sydkraft har i tidningen lovat att göra avdrag på nätavgiften. Hela summan under året, om man varit strömlös i 72 timmar och det har nog de flesta. Nätavgiften brukar vara c a halva beloppet av elfakturan.
Hörde på TV i kväll att Ljungby är värst drabbat så man kan undra hur det gått med Karl-Ingvars skog. Då han ringde sista gången, sa han att han inte ville avverka, på grund av skatten. Jag skulle tro att han fått avverkat nu. O, vad jag känner mig tacksam för att jag fick avverkat dom stora granarna som stod precis i farosonen. Skriver igen då jag fått något att berätta.
Många hälsningar till er alla från en som tvingas att lyssna till tystnad.
Axel.

BREV 3

Hej igen!
Här kommer mer information från vulkanutbrotten i Norra Skåne. Grannen tog saken i egna hände och ringde upp en privat räddningsstation så dom har varit här och ”fjöst” över de stora granarna åt sidorna. Så nu lär det kunna gå att ta sig ner till byn, som dock ligger i mörker där alla affärer och företag är stängda.
I Bjärnum som inte är lika hårt drabbat, hörde jag att dom fått ström. Men för att kunna ringa, måste även dom ta sig till Hässleholm. Har varit och tittat på hur det ser ut nere mot sjön och det är en bedrövlig syn. Det har börjar blåsa igen, så Gud vet om det är slut på eländet. Än har jag några ljus till värme kvar, sen får man väl frysa ihjäl. Mitt gamla spritkök krånglar, så jag gick bort till granngården för att höra om dom hade något. Men där var naturligtvis också igenbommat. En kvinna som var där och trodde att där var öppet, berättade att någon sagt att det kan bli ström- och telefonlöst i 14 dagar. Hon berättade att i Växjö, som är allra svårast drabbat, har dom hyrt in räddningsmanskap från Tyskland. Någon post har vi inte fått i dag men dom kunde ju inte ta sig fram till några brevlådor. Just nu hör jag hur det dundrar bland de träden som finns kvar. Så det är nog som en gammal man uppe i Småland sa, ”Det är faen som är löse”.
Många hälsningar till er alla från en som snart vill gå i ide.
Axel

Red anm. Visst minns vi stormen "Gudrun", -då stormen bedarrat var vi helt upptagna av hur vi själv drabbats, säkert förstod vi inte fullt ut hur den än värre drabbat våra nära vänner i bygden.

Top