EIVOR I MEJARP ÄR ALLKONSTNÄR

VITTSJÖ. Med bilden som utgångspunkt var ämnet när Eiwor Juhlin von Hauswolff berättade om sin levnads historia för 50 lyssnare vid kyrklunch i församlingshemmet. Kusinerna Carola Forsell och Bertil Lundstedt underhöll med flera sånger före och efter anförandet.
Carola Forsell, Bertil Lundstedt och Eivor Juhlin visar upp helsida i Kvällsposten från 1961.

Sångarparet som väl kompletterar varandra inledde med ”Vilken sång” innan det blev servering av dagens lunch, bestående av köttfärssoppa. Att det samtidigt var officiella ”Måltidens dag” förhöjde stämningen och trevnaden vid borden. Tidigare och dagens överskott på lunchavgiften tillfaller Världens barn.

Föreläsaren börja med att berätta att hon var släkt med ortens sista Snapphane som gick sitt öde till mötes år 1700. Hon hade även släktband med andra dåtidens Snapphanar. Eivor är allkunnig konstnär och visade sina många konstverk som har anknytning till bygden. Ett av motiven var Snapphanarnas nattvard vid Altarstenen. Hon kom också rejält i dagsljuset då hon segrade i en teckningstävling 1961, arrangerad av den i södra delarna ännu verksamma kvällstidningen.

Hon fortsatte sin livsvandring med studier till lärare och även under denna tid segrade hon i en tävling. Hon visade även upp en inbunden tidning från söndagsskolan 1890 som tillägnats hennes moder. Också inom textiler visade hon upp sin skaparförmåga där det fanns alster från Märta Måås Fjetterström. Foto från hennes fädernegård i Mejarp, exponerat av en ambulerande fotograf för mer än ett hundra år sedan.

Eftersom föreläsaren sysslat med lant- och skogsbruk på gården tyckte hon det sammanföll med ”Farmareflickan” som hon lät ljuda över salen med dragspelets hjälp.

Föreläsaren hanterade även ett dragspel när “Farmareflickan” tonade fram.

Sångarparet avslutade med ytterligare ett par sånger, bland annat med ”Bortom bergen” innan lunchtimmen var slut.

Top