Lyckad kulturafton på Vittsjö bibliotek

VITTSJÖ. Det behövdes extrastolar när Bibliotekets Vänner på torsdagskvällen bjöd in till kulturafton på Vittsjö bibliotek. Trots en lite olycklig evenemangskollision var lokalen välfylld och stämningen på topp. Solveig Rosén hälsade i varma ordalag alla välkomna och vände sig särskilt till de medverkande.

De tre skönsjungande Vittsjötjejerna Victoria, Tindra och Nellie.

Kulturkvällen både inleddes och avslutades av tre musikaliska Vittsjöflickor; Tindra, Nellie och Victoria. Trots sin ungdom har tjejerna redan spelat och sjungit tillsammans i fyra år. Under kvällen framförde de lite modernare poplåtar och ballader av bland annat One Direction och Chris Medina.

Kvällens föredragshållare var den Emmaljungabördige prosten Sten Johansson, som sedan länge är bosatt i Teckomatorp. Trots att Sten sedan länge passerat normal pensionsålder är han fortfarande fullt verksam i sin prästgärning och kom till kulturträffen direkt från en förrättning.

På sitt personliga och humoristiska sätt delade Sten frikostligt med sig glimtar och händelser ur sitt minnes rika arkiv. Vi fick höra om uppväxten och skolgången i Emmaljunga, om den första anställningen som tapetserarlärling och om tidiga morgonutfärder ut i naturen tillsammans med kompisen Albin. Sten hade stor glädje av det lokala biblioteket, där Gunnar Gertsson öppnade upp nya världar för den vetgirige ynglingen. För många av kompisarna var fotboll det stora intresset, medan Sten istället till exempel lärde sig det mesta om ”upphämta” och andra textila vävtekniker.

Efter värnplikten sökte Sten in på polisskolan och arbetade under flera år som polis i Bromölla.

Sten Johansson i berättartagen där han visar en bild på poliskolleger.

Här tog han initiativ till vidareutbildning för både sig själv och sina kolleger, där flera tog sin jur kand-examen samtidigt som de jobbade. Här mitt i livet fick Sten äntligen en chans att förverkliga en barndomsdröm, när började läsa teologi. Prästvigningen ägde rum i Växjö domkyrka 17 december 1972.

Som präst tjänstgjorde Sten först ett par år i Kosta innan han sökte och fick tjänsten som kyrkoherde i Teckomatorp. Han hade även under cirka 20 år uppdraget som kontraktsprost med ansvar för hela 32 präster och 32 kyrkor. Efter pensioneringen har Sten fortsatt sin prästgärning med ett stort antal vikariat och förordnanden på många olika platser.

Stens berättelse kryddades med en lång rad gripande och ibland dråpliga episoder. Vi minns till exempel gumman i skogen som lovat att skänka en dopskål i glas till kyrkan. När Sten och gumman tillsammans besökte glashyttan hittade de snart en lämplig skål. Gumman tyckte då att de också gott kunde köpa en ljusbärare i glas till kyrkan. Skålen kostade 8 000 kr och ljusbäraren 34 000 kr, men gumman hade pengar med sig och allt betalades kontant.

Sten Johansson avtackas av Solveig Rosén.

Såväl Sten som de skönsjungande flickorna belönades med rungande applåder. Solveig tackade de medverkande och överlämnade små presenter, innan det var dags för fika, mingel och gemenskap.

Top