EN FUNDERING OM TIGGARNA VI MÖTER UTANFÖR ICA NÄRA I VITTSJÖ

VITTSJÖ. Vi lyckliga vittsjöbor som dagligen eller några gånger i veckan, besöker ICA Nära, möter utanför butiken någon av dem vi kallar för ”tiggarna”. Ja, de är tiggare och är det helt enligt bibelns ord. Många, som passerar, anger synpunkter på äktheten i det de ser.
Som medlem i Lions sedan nära 50 år har jag bidragit till att människor runt om i världen blivit hjälpta. Som privat pensionär kan jag tyvärr inte bidra varje gång jag går förbi. Men jag kan se dem varje gång jag går förbi.

Jag tänker nu på en kvinna i 35-40 års åldern. Hon sitter där från morgon till kväll i rusk och solsken. Jag har vid några tillfällen lämnat ett bidrag i hennes ”dagskassa”. Då har jag också försökt prata med henne men inte lyckats. Vi har ju inte samma språk. Det har i stället blivit en lätt handskakning till tack.
Den här unga kvinnan och jag har nu inlett ett ”förhållande” på håll. Varje gång jag passerar så vinkar vi igenkännande och ger varandra ett ”hej”. Jag är övertygad om att det underlättar tristessen och kanske nesan att behöva sitta där. Det måste vara nästintill omänskligt att, i vår tid, behöva sitta på det här sättet och schavottera för att en orimlig regim i hemlandet, som medlem i EU, inte fullgör sina skyldigheter enligt stadgan de godkänt att följa. Det kostar absolut ingenting att visa medmänsklighet.

Top