Julen närmar sig med stormsteg

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Julen närmar sig med stormsteg, och min allergi mot julklappsköp stegras för varje dag som närmar sig denna förvisso trevliga högtid.

Den brukar sammanfalla med ett annat fenomen som uppenbarar sig i slutet på december, nämligen ebb i plånboken, eller som numera kallas, slut på lönekontot eller övertrasserat kontokort. Allt beroende på den köpyra som drabbat familjen sedan brevbäraren lassat in kilovis med reklam för allehanda företag i samtliga branscher som finns i bygden omkring. Man skall heller inte förakta all reklam som kommer på den förgrymmade datorn, och mobilen som man bär med sig för jämnan, ni vet ett pling eller en trevlig melodisnutt på underverket så sitter det ett erbjudande med övertygande reklam i glada färger om någon produkt som man måste ha för att vara cool och inne.

Och att det köps julklappar även i vår familj det kan jag med bestämdhet lova, så har det varit så länge jag kommer ihåg. Nu har jag kommit till den åldern att jag inte kommer ihåg så långt tillbaka, men i alla fall tillräckligt länge så att mina iakttagelser inte är glömda hur de påverkat tillgångarna på vårt bankkonto under året sista månad.

Dessa uppenbarelser har drabbat både min och min hustrus innehav på Häradssparbanken i Mönsterås de senaste åren, och tidigare Swedbank i O-hamn, och tiden i Skåne, både hos Skånska banken/Handelsbanken och Göingebygdens Sparbank och då med uppmaningar, från visserligen goda vänner på dessa banker att reglera övertrasseringarna som har gjorts under ovan nämnda olycksaliga månad.

Den månad som kommer därefter, januari, kommer alltid att ligga som ett kolsvart moln över plånboken och man väntar bara att det skall dyka upp nederbörd i form av brev med fakturor som man har lyckats förtränga, liknande bilskatt, hyror, försäkringar, räntor, med mera som alla statliga inrättningar, försäkringsbolag, och andra kreditgivare på rent jävelskap väntat med att skicka ut för att göra livet surt för oss hårt arbetande människor/föräldrar i början på det nya året. Den början på året som man hade sett fram mot att med ljusa förhoppningar om att det skulle inledas med ett avslappnande efter den hektiska julhelgen.

Till ytterligare mera visso kommer den tid nu att inträffa att då alla julklappar som familjens alla medlemmar begåvats med på julafton, men och nu kommer men, de har ju köpts med tanken att de hade, rätt färg, rätt storlek, passade in i den övriga tidigare inköpta garderoben, jag hade redan en likadan hängande i garderoben. Barbie dockan fanns redan en långt ner i lådan på flickrummet, och den nya grejen, som man trodde var inne o cool var redan passé och inaktuell hos kompisarna, (det hade kommit en ny modell i slutet på december, vi hade köpt grejen i slutet på november, och den var redan förpassad till medeltiden och när vi åkte förbi återvinningen så kunde vi lämna den där). Mina kalsonger som jag fick, visserligen trevliga med fantastiskt tryck i grälla färger, men för små, det räcke inte runt magen på mig, ej heller räckte mer än halvvägs upp till naveln.

Jag kunde ge läsaren ett antal flera exempel på vad som inte stämde i julklappsfloran men jag nöjer mig med detta, men ni ser vilka konsekvenser det bär med sej att försöka återställa alla klappar till rätt storlek, rätta färger, rätta modeller, och inte minst rätt varumärke på desamma.

Som ni förstår så kommer all denna mängd av rättelser av inkorrekta inköp att ta en ganska lång tid. Man skall först leta reda på alla kvitton som svarar mot det inköp man gjort och bara det är som att utföra ett cirkusnummer i ett hem som är belamrat med varor som skall återlämnas eller bytas. Man skall först leta reda på alla kvitton som svarar mot det inköp man gjort och bara det är som att utföra ett cirkusnummer i ett hem som belamrat med varor som skall återlämnas eller bytas.

Men egentligen borde det inte vara något problem mer kvittona, för har man varit någorlunda ordningssam så har man ju sparat kvittona i plånboken för där finns det ju plats, för några pengar finns det ju inte kvar.

Hur sedan allt aktivitet med att byta, lämna tillbaka, återställa likviditeten på bankkontona. Ja se, DET är en annan historia.
Eller Hur!!!

Top