LJUSFEST I VERUM KYRKA

VERUM. Ingen intresserad behövde missta sig att det hände något utöver det vanliga i Verum kyrka. Från ”torget” i Verum och upp till kyrkodörrarna var det kantrat av upplysande marschaller. Det var Bygdelaget som åter arrangerade denna högtid inför Luciafest, inte enbart för boende i den lilla orten utan även för besökare längre ifrån.

Lucia följet inramade högtiden i Verum kyrka.

Elever i konfirmandundervisningen välkomnade vid ingången och överlämnade psalmböcker. Luciaföljet började sin underhållning med sång från orgelläktaren. De tog sig sen ner och fortsatte vandrade fram till koret med snygg uppställning innan det sjöngs om den strålande stjärnan samt duett med Jul, Jul strålande.

Tre Luciatärnor sjöng om Lucias firande inför julhelgen.

Det blev flera luciavisar både som solo, duett och trio. Carl Olof Danielsson höll andakten om frimodighetens ljus som skulle spridas vidare. Andakten inramades av ”Bereden väg samt Gå Sion…”

Tomtarna utför en hyllningsdans inför julkrubban.

Framträdandet vid koret fortsatte med julkrubba samt äkta gran. Tomtenissar kom fram ur vrårna med sina stallyktor och tassade runt till tonerna av Midnatt råder. Denna scen avslutades med en yster dans kring granen.
Stig Hermansson förde Bygdelagets talan och tackade främst Lucia och hennes tärnor, ”lussemammorna” Ann- Marie Nilsson och Linda Holmberg och ”Lussepappa” Curt Nilsson. Stig Hermansson överlämnade även var sin ”julstrumpa” med innehåll till de medverkande. Högtiden avslutades med Dagen är kommen och Luciaföljet lämnade sedan helgedomen.

Top