Fredags badet

Jag har tidigare skrivit om kompisarna ”Bullen” och ”Verkmästaren” Georg Kindgren bägge aktiva stödjande medlemmar i Idrottsföreningen Verdandis brottningssektion och där de var väldigt enögda för klubbens brottare och deras resultat i de tävlingar som ofta ordnades i stadens enda, på den tiden (50-60tal) arena för brottning, nämligen ”Idrottsbyggnaden” kallad ”Bygget”.

I ”Bygget” anordnades även boxning och när cirkusar kom till stan så höll även dessa till här med sina attraktioner med tigrar, lejon, hästar, sjölejon, elefanter och allehanda jonglörer och inte minst akrobater men även kunde svärdslukare då och då visas upp i denna för staden så kulturella institution.
”Bygget” var i trä och hade många år på nacken och den var inte brandsäker på något vis och vid evenemang av vilket slag det en var så hade man alltid minst 2 stycken brandmän fullt utrustade för att inget skulle hända med denna kulturbyggnad.

 

Historien handlar egentligen inte om brottning denna gång, men har en viss anknytning till denna ädla sport har det. Historien handlar om ”Bullens” o ”Verkmästarens” aktiviteter efter arbetets slut på fredagarna, de hade vissa saker som genomfördes till punkt och pricka vecka efter vecka med exakt samma rutiner.

Vi kan börja med att redogöra för hur dessa kamrater bodde, ”Verkmästaren” bodde väldigt enkelt i ett rum och kök, omodernt med vedspis i köket och kakelung i rummet och torrdass ute på gården, vidare ägde han en skoter av märket Maikomobil (se ovan) som han köpt av hans arbetsgivare Lundstedt som var återförsäljare till Nymans verkstäder i Uppsala (Cresent cyklar m.m.) ”Bullen” däremot bodde i en modern lägenhet på ett rum o kök med alla moderniteter som badrum och tvättstuga i källaren, som han köpt för pengar han hade ärvt av en ogift moster.

Varje fredag efter arbetet körde ”Verkmästaren” på sin Maikomobil till ”Bullens” lägenhet medhavande skaffning i form av lite pålägg till smörgåsarna som skulle inmundigas tillsammans med några öl och en flaska Renat.
Rutinen var att äta en smörgås och dricka en pilsner under tiden att vattnet skulle spolas upp för ”Verkmästarens” bad i ”Bullens” badkar med varmt vatten.
När ”Verkmästaren” var färdigbadad och uppkommen ur badet så fortsatte de att lösa världens problem och även de lokala frågorna avhandlades med respekt under ätandet smörgåsarna och drickande av snapsarna som alltid var 3 st efter badet. Denna dag avhandlades även morgondagens brottningar i ”Bygget” som skulle gå av stapeln med många matcher som hade en oviss utgång då både Atletklubben och Verdandi var representerade i nämnda tävling.

Klockan 19,15 gick ”Verkmästaren” ut till sin skoter ”Maikomobil” och tryckte på självstarten och åkte hem till sin enkla boning och ställde upp sin Renat flaska på bordet och tog fram tidningen Folket för att läsa och ta det lugnt.

Nu hör det ju till saken att grannarna till ”Bullen” hade gått och retat sig på att ”Verkmästaren” gick till ”Bullen” och badade och förbrukade varmvatten som de övriga lägenhetsägarna fick vara med att betala och det störde flera av ”Bullens” grannar till den grad att de hade beslutat att försöka sätta stopp på detta utnyttjande av bostadsrättsföreningens resurser i form av varmvatten. När ”Verkmästaren” åkte hem på sin skoter så ringde de till polisen för de anade att de två vännerna hade inmundigat alkoholhaltiga drycker, vilket var helt i enighet vad de trodde.
Polisen kände mycket väl vilka de två vännerna var, inte på grund av någon form kriminalitet utan därför att de var innerligt intresserade av den ädla konsten, brottning, och att polisen hade flera stycken brottare i sin tjänst i stadens poliskår.
Två poliser skickades hem till ”Verkmästarens” enkla boning och de knackade på dörren och öppnar gör ”Verkmästaren” och ser 2 poliser utanför.

– Tjena  ”Verkmästare" har du varit hos ”Bullen” sa den ena polisen. – Ja svarade ”Verkmästaren” – Drack du någon sprit hos honom. undrade polisen
-  Nej det gjorde jag inte, det jag har druckit gjorde jag när jag kom hem från ”Bullen”. Sa ”Verkmästaren”, -Ja. sade polisen, vi får i alla fall åka hem till ”Bullen” för att kontrollera om du pratar sanning.

Sagt o gjort polisen åkte hem till ”Bullen” och knackade på och ”Bullen” öppnade och vart livrädd när han fick se mässingsknappar utanför dörrem och retirerade in i hallen på lägenheten. - Hej ”Bullen” bjöd du ”Verkmästaren” på sprit när han var här o badade. ”Bullen” fortfarande livrädd han kände inte igen poliserna, de var inte de brottare han kände igen. - Ja, han fick 3 supar innan han åkte.
TABLÅ
- Nu måste vi åka hem till ”Verkmästaren” och ta med honom till stationen och ta blodprov på honom sa poliserna .
Vilket de också gjorde och det gick rättegång och ”Verkmästaren” fick en månad på öppen anstalt och när han hade avtjänat den månaden och berättade om tiden på den öppna anstalten så framhöll han alltid sin bekantskap med en av Sveriges populäraste schlagersångare som också hade fått krupit in på en månad för att ha framfört motorfordon påverkad av alkoholhaltiga drycker.

NU, undrar ni säkert vem denne schlagersångare var, ja det berättar jag inte.
Varför, jo han lever än i dag!

Top