Fågelrestaurangen

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Sitter på min plats vid köksbordet och betraktar aktiviteterna vid fågelrestaurangen på stolpen 4-5 m andra sidan fönstret.

När kylan biter i riktigt är fåglarna mycket aktiva, främst talgoxar o blåmesar men också den majestätiska domherren nedlåter sig till ett o annat besök. Bofinkparet plockar mest på marken liksom rödhaken. Koltrasten intar också sitt äpple på marken, resterna av äpplet äter rådjuren upp på natten. Nötväckan kommer som en kamikatze-pilot in i häcken för att därifrån sen snabbt nappa åt sig en nöt eller ett solrosfrö, som han far iväg o gömmer i en holk eller en grenklyka bland granarna.

Och så har vi entitan eller är det en talltita, det är de svåraste att skilja på i fågelvärlden. Enligt Daniel Gren i ”Fågelvännen” finns talltitan i nästan hela landet medan entitan knappast finns i norrland. Entitan har ett litet pipskägg, en haklapp, medan talltitans haklapp är större o bredare. Entitan har också nästan samma ljusbeiga färg på kinden som på bröstet. Talltitans kind är nästan kritvit och bröstet litet smutsvitt. Båda är dessutom litet snarlika lappmesen.

Glöm inte fågelräkningen den 23-26 januari, rapportera helst via www.birdlife.se

Top