Stormen Gudrun

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Gudrun skrivs o talas det mycket om i våra media i dagarna, det är ju tio år sen stormen Gudrun rasade. Varför den blev döpt till Gudrun vet jag inte. Jag har ett par Gudrun i vänkretsen, som kan vara stormande men på ett positivt sätt och de far absolut inte fram som orkaner och om de känner gudarnas hemlighet, som namnet lär betyda, vet jag inte.

Orkanen ställde till med en massa elände för många människor. Minst sju personer omkom under själva stormen och tio omkom i röjningsarbetet. 50.000 skogsägare drabbades, många av dessa i vårt närområde, när 75 miljoner kubikmeter skog, mest gran, fälldes på några timmar. Värst var det för alla de, ca 40% av skogsägarna, som inte hade stormskadeförsäkring.

30.000 km elledningar skadades och 450.000 hushåll blev utan ström och 12.000 av dessa var utan ström i mer än 20 dagar som längst var vissa utan ström i 45 dagar. Allt enligt wikipedia.

Man glömmer inte heller bilderna av det mäktiga virkesupplaget i Byhoma, 12 st 2,3 km långa och 13 !! m höga rader, som innehöll 1 miljon kubikmeter eller ca 4 miljoner stockar.

Här i Vittsjö öppnade hemvärnet och röda korset en uppsamlingsplats för de som var utan ström och behövde något värmande inombords och möjlighet att tvätta sig.

Top