Långtidsprognos: Röken skingras

BJÄRNUM. Den nya SMART ungdomsstyrelsen bjöd in mig till informationsmöte. Jag mötte 11 entusiastiska högstadieelever i Bjärnums skola där de presenterade visionen ”Rökfritt Sverige år 2025”. Två av dem, Victor och Alma, jobbar även på riksplanet. Rebecka har blivit vald som ambassadör för kampanjen ”Snuskfritt” som sprids över hela landet.

Den uppsluppna och optimistiska styrelsen består fr.v. baktill av: Filip Jönsson, Hanna Lindskog, Alfons Grip, Victor Cehlin, Alma Nilsson, Rebecka Widell och Tindra Dahlberg. Främre raden: Amanda Johannesson, Max Forsback, Ebba Fransson och Aya Ahmad. Saknas på bilden gör My Johansson.

Framgångsfaktorer
Det är snart 10 år sen man på ”Bjärnums skola” började kampen mot tobak och nu finns det flera högstadieklasser som är helt rökfria. Man har rökfri arbetstid för personalen och tobaksfri skoltid för eleverna.
– Om man tittar i backspegeln, vad är det som gjort er så framgångsrika? frågar jag.
Eleverna pratar i mun på varandra när de ivrigt vill berätta.
– Kontraktsskrivningen har gjort underverk.
– De fina SMART-medlemskorten ger påminnelser om löftet att hålla sig tobaksfri och är bra att visa upp när någon vill bjuda på en cigg.
– Rabatterna vi får är jättebra. Som exempel får alla som har SMART-kort nu bada för 10 kr i Bjärnum och på Qpolen. Man får gå på Gym (minimiålder 15 år) för 10 kr i Bjärnum.
– Att vi från SMART-styrelsen har varit hälsoinformatörer för yngre elever på skolorna tro vi också gett resultat. När man visar upp bilder av svarta lungor, barnarbetare som plockar tobaksblad eller när vi berättar hur mycket man sparar på att inte röka får vi många reaktioner.
– Vi har också avslöjat hur Tobaksbolagen annonserar för att få oss att börja röka eller snusa.

Snuskfri

Stöd från nära vuxna
De berättar också hur inbitna rökande släktingar gillar att deras barnbarn försöker motverka rökningen och att flera släktingar har dött för tidigt på grund av t.ex. lungcancer och KOL.
– Min mormor har berättat att även barn kunde köpa tobaksvaror när hon var ung.
– Min pappa har berättat hur hans pappa rökte i bilen när han körde. Det låter ju förfärligt!
– Börja aldrig röka, sa min mamma. Det är så svårt att sluta. Härligt att du engagerar dig mot tobaken.
– Men det finns äldre människor som menar att de har rökt och ändå blivit över 80. Jag tror de hade kunnat bli ännu äldre om de låtit bli tobaken och varit starkare människor, haft bättre smak- och luktsinne och bättre kondition.

Fråga Snuskfri

Hur når visionen 2025
Vi pratar om Trafikverkets nollvision mot döda i trafiken. Även om vi i Sverige inte nått fram till noll så har antalet döda i trafiken minskat till en femtedel på 40 år och är nu nere på cirka 5 döda/vecka mot det femdubbla tidigare.
– Vi märker att information gör nytta och hoppas på den nya kampanjen SNUSKFRI.
– SMART-klubbarna ska sprida sig som ringar på vattnet.
– Kontraktsskrivningen skall spridas till många andra skolor.
– Vi unga får ju mer att bestämma om 10 år och då blir det bättre.
– Vi vill fortsätta samarbeta med Lions som också jobbar för samhällsansvar och livskvalitet.
– EU vill också att deras invånare skall bli tobaksfria så därifrån får vi säkert stöd.

Svar Snuskfri

Ja, när solen stiger upp den 1 januari 2025 har röken skingrats, vi kan se en klarblå himmel och ingen behöver kyssa en rökare längre.

Top