Vittsjödagen - en dag för alla

Programmet var verkligen rikt och varierat - en dag för alla. Tänk att få låtsas vara brandman och spruta på brandmannen Tommy Dahlberg som stod på surfingbräda och lät sig bli alldeles våt. En del lyckades också spruta ner honom i vattnet. På scenen kunde man höra ungdomstoner från "Artmade" en grupp i ökande popularitet som bl.a. fick Kristianstads kommuns kulturpris 2008. Programpunkterna presenterades av konferenciern Patrik Svensson, känd från P4 Radio Kristianstad där han underhåller oss på morgnarna tillsammans med Helen Persson. Talangtävlingen med unga artister drog stor publik. Ungdomarna visade stort mod och stor talang. De fick också många applåder av publiken. Kajsa från Hässleholm vann med sin "stora röst". Vi hörde också vackra toner från Gospelkören "Face to Face". Vittsjös pensionärer fick åka i bilar från mitten av 50-talet. Det var förare ur DCC i Bjärnum som bjöd dem på detta.
Vittsjödagens unga besökare hade många chanser att uppleva ny saker. I idrottshallen styrde Jörgen Svensson modellflygplan så att publiken häpnade. Han gjorde både looping och roll utan att störta. Publiken kunde också gå runt och titta på de fina flygplanen efteråt. 
En akrobat som uppträtt på bl.a. Cirkus Scala visade avancerad akrobatik. En del av barnen i publiken fick prova på att vara akrobater och en del hade verkligen talang för detta.
Hos Montessori blev barnen vackert ansiktsmålade. De väckte stor uppmärksamhet när de kom ut i marknadsområdet som små troll eller kissemissar.
I Teaterföreningens regi fanns en rik garderob. Från denna kunde barnen klä ut sig. De hade också gjort en tävling av detta och utsåg det bäst utklädda barnet.kissemissar.jpg
Mera aktiva fick barnen vara i hoppborgen där de kunde hoppa och studsa tillsammans med många andra.
På parkeringen utanför biblioteket hörde man tjutande däck då supersnabba modellbilar hade sin uppvisning.
Många provade också att skjuta luftgevär, en mycket raditionell marknadsaktivitet från förr. För många barn var det allra första gången de provade. Många träffade tavlorna, även om någon hade svårt att förstå hur riktmedlen fungerade. Men roligt var det!
Barnen kunde också alldeles gratis få köra elbil. Man kunde också få en åktur på vagn bakom en trygg häst.
Det fanns många möjligheter att fika, t.o.m. gratis, äta sillamackor, munkar o.sv. På Sjöstugan var gästerna många. Därifrån kunde de också njuta av utsikten över Vittsjön där Ubbe passerade fullastad med passagerare som lyssnade till musik från dragpel och fiol.ubbetur.jpg
I Medborgarhuset fanns många knallar och hantverkare som även visade sin produktion. På en av väggarna visades ett bildspel med drygt hundra vykort från "anno dazumal". Många av de äldre besökarna kommenterade bilderna igenkännande.
Lokala politiker från Moderaterna och Socialdemokraterna tävlade om publikens gunst genom att dela ut små souvenirer.
Jag fick en pratstunde med ordföranden i arrangörskommittén, Claes Brauer, då han efteråt lastade marknadsbord för transport till Markaryd.
- Det var skönt att vi fick uppehållsväder och t.o.m. en hel del sol under dagen. Vi är så tacksamma för det stöd som sponsorerna har gett oss. Satsningen på många gratisaktiviteter för barn verkar vara en succé. Jag har mött många glada barn. Deras föräldrar såg inte heller missnöjda ut.seniordans.jpg Det vore kul om vi kunde satsa på samma sätt nästa år. Det är viktigt att det händer något i de små tätorterna på landsbygden. Jag är så tacksam för det stöd vi fått men om ännu flera föreningar ställer upp så kan det bli ännu bättre. Då skulle vi också kunna fördela arbetsuppgifterna på flera personer. För det kräver rätt stora ansträngningar att få till det så här bra. Nu är årets Vittsjödag genomförd. På måndag utvärderar vi och då börjar också förberedelserna för nästa års Vittsjödag.
VÄLKOMNA 2009 på lördagen före midsommarafton!tommy-dahlberg.jpgluftgevrsskytte.jpg gatubild.jpg hoppborgen.jpg
Top