"Våra tjejer" i Kenya

Vårt jobb är utan tvekan fullt igång. Tillsammans med flickfondens styrelse har vi lyckats åstadkomma massor.
Vi har redan hunnit besöka alla flickorna på deras respektive skola. Allt tillsammans 5 skolor. Många av flickorna har toppbetyg vilket innebar att de nu kan studera på universitet eftersom det finansieras av kenyanska staten när mean grade är B, B+,A- eller A när de slutar form 4 på secondary school. Besöken på skolorna kostade sammanlagt med bensin, bil, buss och taxi
1000 kr.
Detta året är det tre flickor som går ut form 4 vilket innebar att flickfonden nu kan sponsra 3 till. Besöken på skolorna innebar många långa resor men var utan tvekan värt besväret för dom har varit så tacksamma, både lärare och flickorna.
Eftersom nya flickor kan sponsras nästa år så har jag och Isabell tillsammans med flickfondens styrelse och deras exofficials utformat en ny application form så nya flickor kan söka. Den kostar 20 kr att hämta ut på flickfondens numera välmöblerade kontor.
Pga. korruptionsproblem blev vi tvungna att byta lokal för kontoret men det löste sig till det bättre. I två veckors tid har vi ägnat nästan all var tid åt att måla, fixa och möblera det nya kontoret. Än sa länge har vi betalat bygg- och reparationsman, målarfärg, gardiner och möbler som gav en slutsumma på 1 000 kr. Vi ska köpa in en bokhylla som dom kan lösa för 2 500 kr.

Vi har nu bestämt oss för att betala en datorkurs till flickfondens sekreterare så hon i fortsättningen kan kontakta oss via mail och skriva sina protokoll på datorn. Kursen kostar 200kr i månaden och varar i tre månader.
Den 25 juli betalade vi även för 10 grundskolebarn med bra betyg, en dagstripp till Nairobi. Denna dag kallas Kajiado District Education Day och alla skolorna i detta distrikt är bjudna till en heldag med prisutdelning, mat, lekar och många tal av många ministrar och rektorer. Hur som helst så har denna skola som vi bor grannar med aldrig haft råd att åka på denna dag och många av barnen har aldrig varit utanför byns gränser vilket innebar att de aldrig sett en gatlykta eller stora byggnader förut. Vi bestämde oss för att hjälpa några av barnen att göra denna utflykt tillsammans med rektorn och ett par lärare. Vi betalade 2 000 kr för buss, resan fram och tillbaka och ett mål mat. Vi hör än idag barnen skrika tack efter oss. De pratar ständigt om den stora järnfågeln (flygplan) som flög över deras bil på vägen hem. De barnen som fick chansen till detta vet nu vad de har att vänta när de blir utbildade och kan få jobb i den stora staden långt borta.

Vi har också tagit itu med de flickor som fått barn och är gravida. Vi har pratat med dem och deras föräldrar och bestämt oss för att fortsätta sponsra dem ifall deras mamma tar hand om barnet. Vi har åkt med flickorna och deras stora magar till deras föredetta skolor och fått transferletters så de kan börja på nya skolor när de fött sina barn. Jag tror det är viktigt att vi ger dem en andra chans för en sak har vi fått klart för oss här och det är att kvinnor har det inte lätt i detta mansdominerade samhälle.
Den 9 Aug anordnade vi också en workshop, seminarium med mycket aktivt deltagande, för alla de sponsrade flickorna som var hemma på lov. Vi anställde två kvinnor som pratade om omskärelse, tidigt äktenskap, familyplanning, droger, alkohol, pojkvänner och diskriminering. Vi bjöd på chai och chapati och hade en helt underbar dag med tjejerna. Dom pratade öppet och fritt eftersom det inte var några män i rummet och vi har lärt oss hur viktigt det är att prata med dom om dessa ämnen. De vet absolut ingenting. Vi har lovat att hålla i en till om vi kan få mer pengar från något håll. Det kostade 1 000 kr för hela dagen.
Joseline och Veronica jobbar för fullt med att göra smycken till vår utställning hemma i Sverige. Vi har redan betalat för alla smycken och allt som allt blev det 3 600 kr. Vi kommer att sälja smyckena hemma i Sverige och förhoppningsvis kunna tjäna en slant åt flickfonden.

Som ni förstår har vi redan överskridit vår rotary/lions budget som sammanlagt var 8 000 kr  (tack).
Vi ar jättetacksamma för er hjälp och i garanterar att era pengar bara gått till bra och viktiga saker. Om ni känner att ni vill hjälpa oss ytterligare så finns det ännu mer att göra för denna by och för flickfonden. Använder man pengarna rätt så hjälper det så många människor på så många sätt.

Maasaierna är ett av de mest tacksamma folkslag vi någonsin träffat.

Hoppas ni uppskattar denna lilla uppdatering och ni får gärna svara på detta mail när ni vill med frågor eller dyl.

Tack igen!"

MVH Therese och Isabell

Top