Boulespel i Vittsjö

Jag imponeras av den goda precision spelarna har. Gång efter annan hamnar ett nytt klot närmare det lilla "utslagsklotet".
- Banan är hård och fin idag men det lösa gruset ovanpå kan ställa till det om man kastar ut för löst, hör jag en dam säga till sin lagkamrat.spelet-avgjort.jpg
- Men det jämnar ut sig. säger någon annan.
När kloten är färdigspelade så går man gemensamt fram och dömer utgången. Ställningen är 3-3, jämnt så det förslår.

Jag går hem och läser lite om tekniken i Boule:
 Det finns fyra nyckelord: LIKA, ENKEL, BALANS och AVSLAPPNAD. 

Målet i boule är kasta sina klot på ett sådant sätt att de gör störst nytta. Detta är svårt att göra om man inte har full kontroll över kloten. Visst kan dåliga klot studsa rätt och lägga sig bra, men det fungerar inte i längden. För att skapa ett effektivt fungerande spel måste man ha en bra teknik. En bra teknik kännetecknas av fyra delar. Den ska vara enkel, se lika ut från gång till gång och kroppen måste vara istllningen.jpgfullständig balans under kastet. Den ska även vara avslappnad. Det låter enkelt men hur uppnår man en sådan teknik? Enkelheten får man genom en renodlad rörelse där onödiga och ofunktionella rörelser är borttagna. Om tekniken är komplicerad kan det vara svårt att upprepa rörelsen från kast till kast. Tekniken behöver även en stabil plattform för att den ska kunna utföras och det får man genom att ha en bra balans under hela kastet. Det går inte att stå och gunga på fötterna. Spänner man någon muskel i onödan, kommer det påverka tekniken negativt. I många idrotter har man visat att de bästa utövarna är väldigt avslappnade i muskelaturen. Om gemene man hade utfört rörelsen, hade de upplevt att de haft en dålig kontroll av rörelsen, eftersom effekten av en avspänd teknik blir att man saknar en medveten kontroll över den. Att inte ha kontroll över rörelsen upplevs ofta obehagligt, men erfarenhet visar att kroppen klarar det utmärkt på egen hand. Därför ska man under tävling och tävlingsförberedelseperiod jobba för att hitta känslan som kännetecknar en avslappnad teknik. Under träningsperioden ska man däremot analysera tekniken i detalj. Frågor man kan ställa sig är: Vad är en bra teknik? Är den här delen optimal?

Jag tyckte spelarna visade mycket god teknik med goda resultat.
Bo Sigeback 

Top