En natt med TRYGG i VITTSJÖ

- Vi har telefonpassning så fort vi hämtar ut bilen och stänger inte av den förrän vi återlämnar bilen, säger Lennart. Så det går bra att ringa om någon har en intressant iakttagelse.
De syns ordentligt tack varje reflexerna och dekalerna på bilen.
- Vi har bra belysning som fungerar runt om bilen om så behövs, säger Ewa-Karin. Sen har vi varma kläder, första hjälpen-utrustning och brandsläckare, inte bara för eget bruk utan vi kan också hjälpa andra som har sådana behov.
- Vår uppgift är ju inte att "jaga bovar" utan att synas, observera, rapportera och varna. Det händer ofta att vi får en tacksamhetens vinkning eller ett erkännande då man kliver ur bilen. Det känns bra. Då tycker de att vi behövs.
De tycker båda att det vore skönt om flera förare anmälde sig för körning.
- Vi behöver ju också semester, menar Ewa-Karin. Så ring 0708-930685, såväl om du ser något intressant eller du vill anmäla dig som förare eller kartläsare. Du kan ringa när som helst på dygnet. Det finns tfnsvarare dygnet runt och den lyssnas av minst en gång per dygn.trygg-bevakning.jpg
Jag följer med paret ut på nattkörningen. Det blir först några rundor i Vittsjö, sedan Emmaljunga, Snärshult, Gundrastorp, Verum och många besök i industriområdena. På boulebanan ser vi några ungdomar och Tryggbilen parkeras. Vi pratar med ungdomarna, två äldre killar och tre unga tjejer, om livet i allmänhet och livet i Vittsjö i synnerhet. Killarna säger att de har som mål att skaffa sig bra jobb och sedan skaffa bostad i Vittsjö. - Här är faktiskt riktigt bra, säger en av dem.
Tjejerna instämmer inte.
- Jag vill resa långt bort och bli bartender någonstans, säger en av tjejerna.
De är nyktra och lugna, sitter och njuter av månskenet men en av killarna frågar Lennart om någon har ringt efter Tryggbilen.
- Nej, absolut inte säger Lennart. Vi bara såg er och stannade till. Vad gör ni här ute i kylan?
- Det är bara så skönt att det äntligen har slutat regna och här kan vi räkna stjärnorna, skojar en av killarna.
Efter en kvarts samtal åker vi vidare. Hela tiden har en man stått på balkongen och iakttagit oss. Har han sett något tidigare? Den frågan förblir obesvarad.
Vi åker vidare till Skansenhemmet och växlar några ord med nattpersonalen som nyss har svarat på ett larm och hjälpt en av de boende. De har ett tungt jobb med mycket obekväma arbetstider.
- Mellan klockan 0300-0500 är det extra jobbigt. Det känns att kroppen inte är skapt för att jobba då, menar en av dem.
Passet för Trygg-gänget tar slut och vi skiljs åt.
Jag förstår att det är en viktig uppgift och beundrar dem som helt frivilligt gör det tryggare för oss alla i Vittsjö med omnejd.
Men de ber mig skriva att det behövs fler förare. Även Tryggförare kan bli förkylda och få förhinder. Ni har telefonnumret på bilen och i artikeln.
Top