Gösta fick hjälterollen i Bjärnumsdeckare

Dessförinnan hade jag träffat klass 5, grupp a, i Bjärnums gamla skola. Deras lärare, Marianne Emmanuelsson, gjorde mitt möte med klassen möjligt. Jag var nyfiken på hur de hade kunnat skriva boken?
- Jo först kom Mårten, som är en riktig författare, säger Julia. Det var kul att träffa honom. Vi fick till och med hans autograf.
- Han skrev ett kapitel i början, säger Amir.
- Sedan fortsatte en annan klass att skriva kapitel 2, fortsätter Edith.
- Vi valde ut en grupp från vår klass, säger Sara.
- Sedan fick vi andra komma med idéer om handlingen, fyller Fredrika i. Men alla klasser i 4, 5 och 6 var med. Sedan skrev Mårten avslutningen.
- Vårt kapitel, det tredje, handlar om när Mikael och "Loppan" blir jagade in på skolgården och TK-kiosken, säger Rebecca.
- Det är ett år sedan vi började göra boken så det har tagit ett helt år att få den färdig. Det var i barnboksveckan den 14 november vi började. Nu är det många som kan läsa den, hoppas Edith.
- Tidningen Norra Skåne var här och gjorde reportage, minns Ellen. Vi blev fotograferade.
- Mårten har skrivit låtar till BVO, säger Anton.
- Han har skrivit låtar till Jimmy Jansson och Charlotte Perelli också. Dessutom har han skrivit Petrinideckarna, fortsätter Esther.
- Boken skall finnas på biblioteket i Bjärnum och Vittsjö så att man kan låna den, tror Joar.
- Har du läst boken? frågar Kim.
Jag svarar att jag läste boken i ett väntrum och att jag tycke den var både bra och spännande. Men jag frågar varför Gösta S Nilsson fick huvudrollen?
- Han är en vardagshjälte, menar Ida. Han städar alltid i Bjärnum och många känner till honom.sommarmysteriet-klassen.jpg
- Det är nog fler här i klassen som vill skriva en egen bok. De har pratat om detta, säger Mathilda. Många gillar äventyr som "Livsfarliga miljonärer" och berättelser om Martina och Fanny.
- Det var lite svårt att komma överens om handlingen i boken, säger Elias. Men nu är den klar.
- Vi gjorde oss fina i håret efter gympan. Vi visste att du skulle komma hit och fotografera, säger Sophia. Skall du ta bilden nu?
Jag tar den efterlängtade bilden.

Närmast skolbänken syns författarna Elias Sandberg, Ellen Thurm, Sara Hilgers, Julia Gustafsson, Kim Andersson, Fredrika Nilsson, Anton Carlsson och Amir Hodiz.
Längre bak står de andra författarna Joar Eliasson, Edith Wennman, Ida Forsback, Rebecca Martinsson, Mathilda Cederblad, Sophia Norén och Esther Liljenberg. På bänken ligger deras nytryckta bok som är sponsrad av Bitc, Föräldraföreningen Bjärnum skola, Lions Club Vittsjö-Bjärnum, Sparbanken i Bjärnum, Åke Karlssons Bilverkstad och Gardinboden i Hässleholm.

Du kan läsa hela boken genom att klicka här: www.vittsjobjarnum.nu/index.php?option=com_content&task=view&id=703&Itemid=29

Gösta S Nilsson har stor livserfarenhet. Med början 1947 tillbringade han fem år på världshaven.
- 1948 seglade jag flera gånger från Dublin på Irland med 312 levande hästar till Antwerpen i Belgien, säger Gösta. Och mellan 1951 och 1952 jobbade jag på Svenska Amerikalinjens båtar mellan Sverige - England och USA. De båtarna hade fina inredningar från Vittsjö Möbelfabrik.
Sedan jobbade han på skeppsbyggnadsvarvet Kockums i Malmö.
- Den första båten jag var med och byggde var en oljetanker som kunde lasta 25.000 ton råolja. När jag slutade på varvet 1967 så byggde man en tanker på 300.000 ton. Den var alltså 12 gånger större, säger Gösta stolt.
Därefter har Gösta jobbat på Bjärnums Papper och ESSELTE fram till 1994 då han pensionerade sig.
- Sedan tjänade jag Sparbanken i Bjärnum i ett tiotal år. Sen knappt fem år tillbaka så är jag frivillig renhållare i Bjärnum, säger Gösta med ett stolt leende. Men att jag är hjälte i nyskriven bok, det var en verklig överraskning.
- Det skulle vara kul att träffa barnen, avslutar Gösta och tar en fimp med grepptången innan han cyklar vidare. 
Top