Prova ”Trygg i Vittsjö”, -en upplevelse du inte bör missa!

VITTSJÖ. Ett pass i Trygg-bilen går väldigt fort. Vi spanar naturligtvis efter oegentligheter, men upptäcker samtidigt en massa andra intressanta saker, och tiden rinner snabbt iväg. Ofta går solen upp innan vi är klara med vårt körpass. Varje natt är unik och vi har sett o lärt oss en del nya saker.

Vittsjö räddningsvärn först på plats (-först var TiV som larmade 112)

Inför varje körpass börjar vi med att läsa bilens ”liggare” samt kolla eventuella meddelanden på telefonen. I ”liggaren” kan man oftast läsa att tidigare nätter varit "lugna". Skönt kan vi konstatera. Vi diskuterar även om det pågår något arbete i området, med för tjuvar intressanta stöldobjekt (diesel). Utifrån detta lägger vi sedan upp nattens runda. Brukar ge resultat, eller fångst eller minst en händelserik natt.

Under de år som Ingemar och jag kört ”Trygg-bilen” har dessvärre en massa saker hänt. Säkert har vi varit nödgade att ringa 112 minst ett femtontal gånger. Det har rört sig om allt från brott, till trafikolyckor, brand, tillbud med mera. Det är helt klart inte helt lugnt i vår område, det gäller bara att komma vid rätt tillfälle o tyvärr lyckas Ingemar o jag lite för ofta med detta.

Polisen berömde oss då vi jagade en dieseltjuv från Vittsjö till Strömsnäsbruk där polisen sedan tog över. Eller då vi med varningslamporna tända låg bak en polsk lastbil som höll på att tappa hela kapellet. Vi hade via tfn direktkontakt med polisen som tog honom vid Vankiva. Även då fick vi beröm.
Vid något tillfälle då vi rapporterade iakttagelse blev vi omedelbart varnade -”gör inget de är beväpnade”. Då polisen snabbt anlände till Bäckabro ville de absolut att även vi skulle vara med i jakten på den ”vita” Audi Avant.-bilen….-o det blev vi naturligtvis snabbt som gatan, Ingemar o jag.
Vid annat tillfälle blev vi av polis ombedda göra "brottsplatsutredning", samt inkomma med denna?! Jag är förvisso utbildad militär förhörsledare men vissa olikheter finns,... Vi löste självklart uppgiften o den kvinnliga polisen på 11414 var helnöjd med de omfattande uppgifterna från försök till dieselstöld hon fick.

Även min hund har varit aktiv i Trygg i Vittsjö, då jag kört ensam. Vid ett tillfälle ganska nyligen ”ställde” hon högljutt tre personer som fanns på "egendomlig o fel" plats mitt i natten. Medan hon bevakade de misstänkta, som stod absolut stilla, kontrollerade jag dörrar med mera….
Vid annat tillfälle har min hund genomfört ”sök” i fabrikslokal efter misstänkt sjukdomsfall.
Vid ytterligare tillfälle försvarade tydligt min hund mig då onykter samt som jag uppfattade aggressiv person propsade på att jag skulle skjutsa honom hem. Det blev absolut ingen skjuts hem för honom menade ”övertydligt” min 40 kg tunga Boxer. Det fanns efter hennes "snack" absolut inga invändningar hos personen som mycket skyndsamt ”vinglade” iväg. Kort efter kom polisen och tog personen o berömde min glada o duktiga vovve….

-Om inget onormalt händer brukar det som belöning vid 02-tiden bli "motion" av kaniner vid Golfbanan för Vicky samt därefter en eller två av husses goda mackor. Sen blir det sova i hundsängen i bilen tills solen går upp.

Ännu en Tryggnatt har förlupit med förhoppningsvis någon nytt att lägga till protokollet. 

Några bilder från en natt med Trygg i Vittsjö;

du kan uppleva fantastik fenomen.....solnergång....

Månen....

-denna trevliga skylt fanns någonstans vid Verum

Under den ofta mycket långsamma färden ser man en massa saker, naturligtvis ibland oegentligheter, samt inte minst vilda djur. Både Ingemar o jag slås av att djuren ofta finns väldigt nära bebyggelsen. Rävar o Rådjur mitt inne i Vittsjö nattetid är inte ovanligt. Vi har för övrigt även mött vargen (Snapphanen, som tyvärr senare blev skjuten av amatörjägare vid Lönsboda), vid Bäckabro under en Trygg-natt, mäktig upplevelse. Vildsvinen stryker väldigt nära byn. Det är en tidsfråga då någon får besök av dessa nattvandrande gäster. Även älgen finns nära inpå. Ännu så länge har vi inte stött på älg inne i samhället under natten.

Trygg i Vittsjö som är en förening drivs av cirka 50 personer som i par i regel kör ett pass i månaden. Några enstaka kör sitt pass ensam vilket naturligtvis med tanke på vad som kan hända inte är riktigt bra. Här finns plats för nya medlemmar att träda fram. Alla är välkomna att en gång i månaden få uppleva Vittsjö med omnejder under natten. Kör du sakta upptäcker du ofta en hel del ”bus” eller kanske värre. Då är det läge att kontakta Polis via 112.
Kör du för fort missar du troligen allt!
Kör du sakta får du även som bonus uppleva många djur nära inpå vägen.

Jag menar allvar då jag skriver: -att köra Trygg i Vittsjö är för mig absolut ingen belastning, utan en ren fröjd sett till de upplevelser en natt ofta ger. Har man dessutom en trevlig kompis som jag har, går timmarna väldigt fort. Därför upplever vi ofta att solen går upp med fantastiskt ljus, innan passet är slut.

Tveka inte utan kontakta Leif eller Sivard o anslut dig till ”gänget” i Trygg i Vittsjö!

Sivard Strand tel 0451 - 250 43 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. eller

Leif Thånell 0705 54 36 43 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

 

 

Några bilder från en Trygg-natt som kanske även du kan uppleva om du inte kör för fort, är "vaken", o lyssnar på radion;

Vittsjö räddningsvärn först på plats (-först var TiV som larmade 112)

Någonstans vid Verum

Vittsjön

alla djuren är en upplevelse i sig.

 Välkommen du också som chaufför för Trygg i Vittsjö!

 

Top