Maj i Byn i Vittsjö socken

Denna form av vårhälsning har ett par hundra års tradition i Sverige, avtog men blomstrade upp i början av förra seklet. Sen avtog firandet mer eller mindre men fick ny fart 1982 då hembygdsföreningen återuppväckte traditionen.
Det var nära tjoget sångare och musiker som efter kortare sångarturné till fots fortsatte ut på nordvästra delarna av landsbygden. För några av de hemsökta var det en kär påminnelse från ungdomens tid och för andra var det något helt nytt och obekant att "Sjunga maj i byn"!

Efter vårtalet av Jonny Karlsson i Emmaljunga fanns hembygdssångarna på plats och hälsade våren välkommen ytterligare en gång och även Nationalsången klingade ut över idrottsplatsen och hundratalet besökare medan valborgsbålet så sakteliga falnade ner.

Nästa anhalt för sångarna var Hårsjö skola där Hästhult AIK stod för arrangemangen med samling kring bålet intill klubbstugan. Efter sånggruppens framträdande, även här med Nationalsången avfyrandes ett pampigt fyrverkeri med välkände LES som stubintändare.

Sångare och musiker samlades till nattfika med smakligt tilltugg. Ledare för turnén var Emma Larsson. majsng091.jpg


.

Top