Klokt att fortsätta vara försiktig ännu ett tag

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Ingen kan undgå rapporter om hur corona genom senaste mutationen (Omikron) sprider sig i hela Europa. Trots detta ser man många som tyvärr inte verkar bry sig ett dugg om den stora smittorisken just nu.

Omikronvarianten av coronaviruset bör inte kallas mild, även om den inte tycks medföra lika allvarliga symtom som till exempel deltavarianten. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff. 
Han lyfter fram att omikron, liksom tidigare varianter, leder till sjukhusinläggningar och dödsfall. Dessutom har smittspridningen ökat dramatiskt i och med varianten.

Enligt statistiken på torsdagen vårdas cirka 920 personer för covid på sjukhus i Sverige, vilket är mer än 100 fler än vad som rapporterades på onsdagen. 

Av de drabbade vårdas 110 på intensivvårdsavdelning (iva), enligt intensivvårdsregistret. Folkhälsomyndigheten konstaterade på onsdagens pressträff att 75 procent av de covidsjuka som lades in på iva förra veckan var helt ovaccinerade.

Det ansträngda vårdläget har lett till att åtta regioner gått upp i stabsläge. Trycket väntas öka ytterligare den närmaste tiden.

Budskapet är därmed tydligt -”Ta ert vaccin och era påfyllnadsdoser och var försiktig, fortsätt hålla avstånd. Vaccination ger det bästa skyddet mot virusets mest allvarliga konsekvenser”, skriver EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Exakt 80 procent av Europas vuxna befolkning är nu vaccinerad mot covid-19. Det visar den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s veckorapport. Rapporten visar också att smittan ökar kraftigt i Europa, men att dödstalen för de som är vaccinerade per en miljon invånare snarare sjunker något.

Källa: OMNI

 

Top