Det händer mycket under nätterna i bygden noterar ”Trygg i Vittsjö”

VITTSJÖ. Personligen har jag deltagit i bygdens bevakning sedan sent -90tal. Det var El-Olle som lockade in mig på banan och sedan har det bara fortsatt. Anledningen till att jag fortsätter är att det tyvärr händer en hel del märkliga saker inte minst under dygnets mörka timmar. Kan jag bidra till att stävja lite av detta känns det helt rätt.

Av naturliga skäl sker alltid omsättning av chaufförer i en förening som Trygg i Vittsjö. Flera har kört en massa år och anser sig falla för ”åldersstrecket”. Som i alla föreningar välkomnas därför alltid nya medlemmar, så även för stunden till Trygg i Vittsjö.

Jag kör tillsammans med Ingemar tre pass varje kvartal. Därutöver kör jag och boxern Vicky ett eller två ”extrapass” just nu på grund av personalbrist i föreningen.

Ingemar o jag upplever ofta samma sak varje gång, vi kör runt i området och iaktar, noterar och pratar, samtidigt som klockan ofta rinner iväg. Någon av oss noterar att nu är det helt lugnt o klockan är halv tre, skall vi lägga av? Eller så händer det något o då tittar ingen av oss på klockan. Tyvärr händer det sista oss lite för ofta. Ingemar o jag är säkert den patrull som flest gånger tvingats ringa 112. Det har handlat om trafikolyckor, bränder, narkotikahandel, dieselstölder, bilar belagda med körförbud, fordon vars förare troligen är beväpnade, trafikfarliga lastbilar, efterföljande av fordon långt utanför Vittsjögränserna (tills polis tagit över), rattonykterhet, skadegörelse eller inbrott för att nämna något av det vi varit med om.

Vi har genom åren gjort det möjligt för polis att gripa ett antal personer, eller i några varit med för att ta hand om skadade vid olycka. Vid något tillfälle har vi via polis blivit varnade att följa efter personer på grund av att dessa troligen är beväpnade.

Pudels kärna i att vi så ofta noterar oegentligheter ligger troligen i att vi alltid kör mycket långsamt, -vi hinner därmed uppfatta händelser och avvikelser även i svåra situationer, -även mitt i bebyggelse.

Vid några av de skadegörelser där vi ertappat unga personer har detta ofta slutat med att dessa själv under övervakning städat platsen och även insett sin dumhet. Vi har ofta snackat en lång stund och därefter alltid skilts åt som vänner. Vid senare kontakt med några av dessa ungdomar har de glatt och artigt hälsat utan att vi kommenterat den dumheten som skedde.… -Då känns det riktigt, riktigt bra!

Att vara chaufför i Trygg i Vittsjö innebär att man åtar sig att tillsammans med en vän, -från föreningens bil, -på valfri tid och med valfri runda, bevaka bygden, ett pass per månad. Detta är absolut inte betungande.
Ibland känner man att vi avstyrde troligen det som höll på att hända bara genom att visa oss!
Att enbart uppträda med Trygg-bilen i området och visa dess tydliga dekaler ger säkert en avskräckande känsla för ”buset”.

Har du tid över att som medlem i Trygg i Vittsjö hjälpa till att värna vår bygd så tveka inte att kontakta ordf Sivard Strand (0451 - 250 43) eller kassören Leif Thånell (0705 - 54 36 43).

Mer information om föreningen finns på Trygg i Vittsjös hemsida.

Ofta upplever man även djuren i vår omgivning på nära håll:

 

 

Top