Dags att öka fågelmatningen och locka till räkning

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Nu är det dags att dra igång med fågelmatningen på allvar. Det gäller att börja mata fåglarna redan nu, så de inte väljer grannens matning när det väl är dags att börja räkna besökarna!

Sveriges stora vinterfågelmatning / räkning ”Vinterfåglar Inpå Knuten” drar igång igen den sista helgen i januari.

”Vinterfåglar Inpå Knuten” är en populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. I slutet av januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men Birdlife Sverige vi vill ha ännu fler rapporter!

Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 28- 31 januari 2022, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss.

Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har Birdlife Sverige bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.

När det är dags för rapportering gör du det på Birdlife hemsida

Så ut o ladda fågelautomaten redan nu och deltag i räkningen som startar den 28 januari kl 00 och håller på till den sista januari kl 23.59.

 

Top