Lofoten del 2

ANDÖyA Andöya är en större halvö som verkligen är värt ett besök och det började bra med en 8 kantig kyrka i Dverberg, det var nr. 2 av 3 kyrkor där guiden började i nummer 1 och sen vidare till nr. 2 o 3. Nr 2 var en mycket sevärd men enkel kyrka.

Från Andenes längst upp på halvön kunde man åka på valsafari men med rådande väder var det inget för landkrabbor dessutom var det inte billigt. Vi fortsatte neråt på västra sidan av halvön o det var fint med öar o fågelberg och även i övrigt en fin natur. Vi hittade en liten fin camping vid havet där vi kunde promenera i lugn o ro.

Vik på västra sidan

vacker solnergång..

Bro under byggnad

På vägen mot Narvik passerade vi flera stora fina broar varav en under byggnad vilket kommer att i framtiden betyda flera mils kortare väg.

Efter många mil o en övernattning på en fin parkeringsplats med bra promenadmöjligheter kom vi till Narvik där vi strosade omkring innan vi körde söderut på E 6:an. Snart märktes det att vi närmade oss en färja för folk körde fort, långt mer än de lagstadgade 80 km som vi höll.

Saltströmmen

Längre söderut körde vi mot Bodö o Saltströmmen där 372 miljoner m3 vatten åker in o ut med tidvattnet var 6:e timme i ett 3 km långt o 150 brett samt 31 m djupt sund där vattnet forsar fram i stora virvlar.

Vattennivån mitt i sundet är högre än vid kanterna. Förra gången vi var där var det liksom nu soligt o fint väder. Då var vi där var 6:e timme dygnet runt och kl. 00 med klart väder, midnattssol o måsarnas skrik, med vattnet forsande in var det helt magiskt.

Fåren ville inte flytta på sig...

Därifrån körde vi en liten fin väg med lite trafik till Rognan o Blodvejen som vägen heter sen kriget då Tyska soldater sköt en fånge på ett vägarbete och hans broder målade ett kors på bergväggen med sin broders blod. Tidigare har vi besökt Blodvejenmuseet som verkligen är värt ett besök.

Blodvägen

Polcirkeln

Fors (notera människorna nere till vänster)

Strax före Moi Rana finns en liten fin vägkrog som serverade mycket fin o god lax.

Nästa Lofoten 3 Trondheim - Pilgrimstapeten

Top