Semesterminne, Herceg Novi i Montenegro

Sista veckan i september 2018 åkte jag loch min fru Anne på en semestervecka till Herceg Novi i Montenegro, det ligger ungefär i höjd med Rom i Italien och endast fem mil söder om Dubrovnik i Kroatien. Vi hade köpt flygstolar hos TUI och bokat en lägenhet med havsutsikt via booking.com, vi hade även beställt transfer via hotellet, bekvämt och bra. När vi anlände till Kastrup vid fyratiden på morgonen var det riktigt mörkt och trist ute.


Det kan vara praktiskt att ta en bild på vart man ställde bilen...

Flyget gick vid 06.30, det var inte så roligt när vi lämnade Vittsjö men det var desto trevligare när vi var framme vid hotellet före 10.00 och fick checka in på en gång!


Skylten pekar vägen till vårt hotell, givetvis blev vi körda till ingången.

Herceg Novi ligger vid Adriatiska havet men egentligen ligger den här kuststräckan väldigt skyddat och är mer som ett inlandshav vilket man kan se på kartan.


Herceg Novi till vänster, färjeläget i mitten och Kotor till höger

När transferbilen hade kört i cirka en halvtimme så bromsade chauffören in vid ett färjeläge, det visade sig att 'alla' färjade över eftersom alternativet var att köra jättelångt runt hela bukten.


Överfarten tog bara 5-10 minuter

Vi fick ett mycket trevligt välkomnande vid hotellet och som sagt var fick vi checka in redan vid 10-tiden.


Utsikt från vår balkong, i fjärran syns öppningen till det stora Adriatiska havet och ett passerande kryssningsfartyg

Vi bodde cirka två kvarter upp från havet och vi kunde enkelt promenera nerför trappor och avsatser. Montenegro är ett väldigt bergigt land så har man svårt för att gå i backar så får man tänka till lite över läget på sitt boende. Efter hela stranden går det en fin strandpromenad som är åtskiliga kilometer lång.

 
En av de alternativa gångvägarna till strandpromenaden


Strandpromenaden sträcker sig långt åt båda håll.

Våra dagar bestod mest av slappande vid poolen, långa promenader efter strandpromenaden och sökande efter trevliga restauranger.


'Vår' pool, sköna solsängar och utlagda badlakan

Avocado växte i träden utanför balkongen

Prisnivån på restaurang är betydligt lägre än i Sverige och i de flesta länder runt medelhavet. Att handla i köttbutiken var otroligt billigt och fisk, skaldjur, frukt och grönsaker var helt otroligt billigt på marknaden.


Enkel och god hemlagad lunch avresedagen. Havsabborre med fetaost, oliver och tomater. Välutrustad köksdel i lägenheten.

Konstigt nog så har Montenegro Euro som valuta men landet är inte med i EU! Den inhemska befolkningen var otroligt hjälpsamma och även om kunskaperna i engelska inte var så goda (ännu) så finns det ju alltid gester, ljud och annat att ta till, viljan fanns där.

En dag besökte vi en mycket gammal stad, Kotor, vi tog lokalbussen till färjan, sen tog vi en annan lokalbuss till Kotor. Billigt och bra, färjan var till och med gratis för gångpassagerare!


Torget i Kotor, man ser tydligt hur bergen tränger  sig på


Hela staden är muromgärdad


Detta kanske är en öppning för kanoner?

Till Kotor åkte alla kryssningsfartyg och så lade dom till mitt inne i staden vid en anpassad kaj där. Från vår balkong såg vi kryssningsfartygen komma in från Adriatiska havet för att efter besöket i Kotor resa vidare igen.

 
En favorit, fisk och skaldjursblandning, färskt från havet!

Sammanfattningsvis kan jag avsluta denna reseberättelse med att rekommendera ett besök i landet. Det är vanligt att gruppresor går till staden Budva men vår dotter som varit där tycker att den här delen av kusten är mycket trevligare och lugnare.

Vi åker gärna tillbaka något annat år men jag har en känsla av att vi hinner hitta på ett antal andra resmål tidigare.


I grannstaden Igalo, Herceg Novi till vänster, den här stranden består av någon sorts radioaktiv lera som ska vara mycket hälsobringande efter insmörjning på kroppen. Igalo har många behandlingsanläggningar som besöks av folk från många olika länder. Ryggbesvär är de tydligen väldigt kända för att lyckas behandla på ett positivt sätt.

Top