Så här hittar du din fyndresa!

VÄRLDEN. De flesta av oss drömmer nog om att kunna fynda en semesterresa till solen men hur hittar man dessa fyndresor?

De enklaste svaren är nog att vara flexibel, kan man resa när inte 'alla andra' ska iväg så är priserna mycket lägre. Normala fyndtillfällen är efter nyår och fram till sportloven, efter sportlov men i god tid före påsk, efter/före långhelger när många passar på att ta ut några extra semesterdagar för att resa iväg.

Vi som är pensionärer eller har arbeten som tillåter oss att ta semester med kort varsel har naturligtvis en fördel. Nedan kommer jag att visa en del exempel på hur otroligt varierande prisbilden är på resor, det gäller verkligen att hänga med i förändringarna för de kan ske många gånger under en och samma dag. Som alltid är det tillgång och efterfrågan som bestämmer det slutliga priset, sitter resebolagen med många tomma flygstolar/hotellrum nära avresedagen så går priserna ner, när efterfrågan är stor och tillgången mindre så stiger priserna. Det händer att priserna kan gå både upp och ner under själva bokningen!


Gran Canaria, Bahia Feliz en vecka under skiftet november/december 2018, bra pris på resan (under 7.000 totalt), tillägg för All Inclusive 10:-/per person och dag, totalt 140:- för mat och dryck under en hel vecka! Utsikt från vår altan.

För att begränsa mig kommer jag här att endast redovisa resor från TUI, de är störst och har oftast även de största prisskillnaderna. De flesta andra researrangörer fungerar på samma sätt, Apollo, Ving med flera, de som skiljer sig åt är de små arrangörerna som endast köpt några flygstolar på ett reguljärflyg, de kan givetvis inte lämna samma rabatter. De billigaste resorna man kan hitta kan till och med vara rena förlustaffären för researrangören men de räknar som så att en mindre förlust på några enstaka resor är bättre än att resorna inte ska ge några intäkter alls. Nu ska vi fynda! ;)

Exempel 1: Hotell Katia i Ixia på Rhodos i Grekland, prisexempel från Göteborg och Stockholm. Notera de otroligt stora prisskillnaderna både på avreseort och datum. (svårt att se? klicka på bilden för en större bild!)

Resor från Göteborg, totalpris för 2 personer (tillägg för mat ombord, incheckat bagage mm kan tillkomma) Torsdag 13/6 kostar samma resa 19.000 extra!

Samma resmål, liknande datum men avresa från Stockholm/Arlanda. Det skiljer 4000:- mellan avresa den 10/5 och den 11/5...

Det är fantastiskt att se hur stora prisskillnaderna är, över tid kan priserna förändras men just nu är det kanonpris!

Här har jag valt ett hotell i Lindos, även detta på Rhodos i Grekland. Detta val är en resa med all-inclusive, detta betyder att all mat och dryck är inkluderat i priset! Alkohol, öl, vin och sprit är lokala sorter tillverkade i Grekland. Notera prisskillnaderna mellan Göteborg och Köpenhamn, det är samma hotell, samma service men långt ifrån samma pris!


En vecka för två personer, flyg, hotell samt mat och dryck ingår - billigare än hemma? Avresa Göteborg

Samma resa, samma hotell, samma mat och dryck men över 13.000:- dyrare!

Prisuppgifter hämtade här: https://www.tui.se/erbjudanden/sista-minuten/

Jag hade en tanke på att också visa hur du kan fynda flygresor, det är riktigt spännande att hitta sitt eget boende och resa runt lite mer än som 'vanlig' charterturist men detta får bli i en egen artikel.

Ett litet tips så här avslutningsvis. Resebolagen erbjuder transfer med buss till sina hotell, ofta är detta ett av de dyraste sätten att ta sig till hotellet. Dessutom brukar det även ofta innebära en ofrivillig rundtur bland olika hotell om man har oturen att bo längst bort från flygplatsen. Kolla på kartan hur långt det är till hotellet, ofta finns det lokalbuss man kan åka med men det finns alltid taxi!

Ett gott råd är att kolla upp normalt pris på internet och antingen förboka taxi eller komma överrens om priset på plats. Det är mycket enklare än du tror. Dessutom kommer du att komma fram till ditt hotell mycket snabbare än de övriga gästerna.

 

 

 

Top