På besök i tyska Bastai och Dresden

Åter får vi följa Vera och Erling Thelander på deras resor. Denna gången fortsätter resan i Tyskland del 3.

Bastai 
Efter Görlitz körde vi till Bastai söder om Dresden och såg de fantastiska berg o stenformationerna som reser sig rakt upp i luften totalt 194 m över Elbes yta. (Raukarna på Gotland är bara lilleputt i jämförelse ).

Det är ett stort naturområde nära Dresden med många besökare så även till restaurangerna. Svårt att beskriva, kolla på bilderna och på datorn.

Dresden 
Dresden är omnämnd i skrifterna redan i början på 1200 talet och har i dag över en halv miljon invånare.

Dresden blev under kriget bombat sönder och samman men är nu återuppbyggd så att det ser gammalt ut. Det är nu 4:e gången vi besöker Dresden o Frauenkirche.

1:a gången var kyrkan en ruin, 2:a gången hade man börjat återuppbyggnaden o 3:e gången var den nyligen återuppbyggd men där var så mycket folk så det var svårt att komma till för att se det fina. Denna gång den 4:e körde vi med gps:ens hjälp från en camping i Pirna till Dresden och en parkering som låg på bara 20 minuters promenad till kyrkan. Det ryktas att sonen till en av flygarna som bombade kyrkan skänkte pengar till återuppbyggnaden av kyrkan.

Frauenkirchen är en rund kyrka med utöver bottenplan 3 våningsplan med balkonger. Interiören är fantastiskt vacker, fantastiskt fin är också utsikten från kyrktornet, som man når via trappor inne i kyrktornet där man ser flera kyrktorn samt Elbe som slingrar sig genom Dresden. Det var också en fantastik syn att stå inne i tornet och titta ner förbi de 3 våningsplanen till kyrkbänkarna på bottenplanet.

Stadens centrum är så restaurerat efter kriget så att man knappt kan tro att staden varit hårt bombad. Där är byggnader med fantastiska utsmyckningar och en lång väggmålning med ryttare ända från 1400 talet. Är man i Dresden så måste man ju åka hjulångare på Elbe men vi valde en vanlig turistbåt för det var billigare och man kom tillbaks till samma brygga samma dag.

Googla på orterna och se det fina.

Top